Home

Achtergrond 3 reacties

Frans kaasbedrijf geeft toe na blokkade

Tientallen Franse veehouders hebben vanochtend alle zeven locaties van Emmental-fabrikant Entremont in en rond Bretagne geblokkeerd.

Het Franse kaasbedrijf Entremont heeft toegegeven aan de grote druk van de melkveehouders nadat die vanmorgen alle zeven vestigingen van het bedrijf blokkeerden. Entremont betaalt de komende tijd een melkvergoeding die 49 euro per duizend liter hoger ligt dan vorig jaar, terwijl het oorspronkelijk maar tot 30 euro wilde gaan.

Entremont wilde een marktconforme vergoeding gaan uitbetalen, die flink lager lag dan wat de melkveehouders en hun organisaties als ’norm’ beschouwen. Die norm is echter niet meer officieel sinds de Franse concurrentiedienst in mei de elk kwartaal door de melkwereld gemaakte prijsafspraken heeft verboden. Het besluit van de grootste fabrikant van Emmental in de wereld leidde tot felle acties die gisteren uitliepen op een volledige blokkade van alle vestigingen.

De Franse minister van landbouw Barnier voerde vandaag nog overleg met de voorzitters van de boerenkoepel FNSEA en van de Jeunes Agriculteurs over de problemen rond Entremont. De boerenorganisaties vreesden dat het voornemen van Entremont door andere melkbedrijven overgenomen zou worden.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  blijkbaar hebben de boeren geen macht,dan is dit het laatste middel

 • no-profile-image

  gert

  de boeren een marktcomforme prijs en de directie een marktcomform salaris,dit betekent voor de boer een lage melkprijs en voor de directie hoog salaris,net als in de zorg in nederland de laagstbetaalden een salarisverlaging en voor de managers een zgn.marktcomform salaris die met 20 of 30 % naar boven gaat

 • no-profile-image

  Meindertsma

  Deden de boeren hier in nederland maar net zo, dit zijn acties die tenminste helpen, samen sta je sterk!!

Of registreer je om te kunnen reageren.