Home

Achtergrond 183 x bekeken 1 reactie

Felle reacties op protestmars tegen zwarte piet

Bij het Van Abbemuseum in Eindhoven komen sinds enkele dagen veel boze e-mails en telefoontjes binnen vanwege een protestmars tegen zwarte piet die twee kunstenaars zaterdag in de binnenstad houden.

De kunstmanifestatie is onderdeel van een lopende tentoonstelling van het museum. Volgens een woordvoerster krijgt het museum tientallen felle reacties. Op diverse internetsites worden anoniem dreigementen tegen de initiatiefnemers geuit.

Het museum, de politie en gemeente hebben vandaag overlegd of het veilig is om de protestmars zaterdag door te laten gaan. Vrijdag nemen ze daarover een besluit, aldus de zegsvrouw. Er is geen aangifte gedaan.

De buitenlandse kunstenaars Petra Bauer en Annette Krauss hebben zich verbaasd over het typisch Nederlandse fenomeen zwarte piet. Ze willen de discussie over mogelijk racisme dat aan de basis ervan ligt, heropenen.

In het museum staan sinds de opening van de tentoonstelling Be(come)ing Dutch al enkele protestborden in de hal. 'Kom maar binnen zonder knecht', staat er bijvoorbeeld op. Het is de bedoeling dat deelnemers aan de protestmars zaterdag zelf meer actiemateriaal maken of meenemen. De kunstenaars krijgen steun van de linkse organisatie Doorbraak.

De Eindhovense LPF heeft donderdag vragen gesteld over de demonstratie. De partij meent dat de 'wanstaltige vorm van cultuurrelativisme' moet worden verboden. Musemdirecteur Charles Esche mag volgens de eenmansfractie bij het komende sinterklaasfeest met zwarte piet mee in de jutezak naar Spanje.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    dirk

    Sint is toch ook kunst?
    Hoe krijg je anders een paard op het dak

Of registreer je om te kunnen reageren.