Home

Achtergrond 235 x bekeken

Export zachtfruit verdubbeld

De export van Nederlandse zachtfruitproducten (exclusief aardbeien) is sinds 2000 ruim verdubbeld.

Dat blijkt uit exportoverzichten van het Productschat Tuinbouw (PT). In 2007 werd 2,3 miljoen kilo zachtfruit uitgevoerd, tegen 1,0 miljoen kilo in 2000.

De sterkste groei deed zich in deze jaren voor bij framboos, waar de uitvoer steg van 87 ton naar 350. Ook bij bosbessen is een forse groei zichtbaar. Met 725 ton is het product in deze categorie het belangrijkste exportproduct, zo blijkt uit de cijfers.

Ook een buitengewoon forse groei maakte de braam door. In 2007 was de export 531 ton tegen 292 in 2006. Veel telers hebben bramen bijgezet de laatste jaren. Dat leidde ook tot een stevige prijsdruk op belangrijke momenten in het afzetjaar. Daarnaast worden rode bessen een belangrijker exportproduct. Met name voor dit product heeft Nederland internationaal een sterke positie. De uitvoer pruimen zakte van 58 ton in 2000 naar 11 ton vorig jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.