Home

Achtergrond

Export groente en fruit neemt 5 procent toe

De export van verse groenten en fruit is het eerste halfjaar met 5 procent toegenomen in vergelijk met vorig jaar.

In de maanden mei en juni liep de export echter hard terug, met respectievelijk 3 en 6 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Productschap Tuinbouw.

De uitvoer naar Duitsland, dat traditioneel de helft van het Nederlands product afneemt, daalde in juni met 4 procent tot 102 miljoen kilo. Over de eerste zes maanden is de Duitse markt precies stabiel gebleven op 431 miljoen kilo.

Het Verenigd Koninkrijk, de op één na belangrijkste markt, liet in juni een kleine plus zien van 1 procent, tot een invoerniveau van 41 miljoen kilo. De export zwakt daarmee af want de eerste vijf maanden steeg de export steeds met dubbele cijfers, tot 168 miljoen kilo.

De Belgische markt verslechterde in juni eveneens. De export daalde liefst 36 procent en komt het eerste halfjaar 12 procent lager uit op 38 miljoen kilo.

De Nederlandse tomaat blijft in de internationale handel goed presteren met een stabiele exportgroei van 7 procent. De vraag naar komkommers, in kilo’s het tweede belangrijkste product, groeide het eerste halfjaar met 4 procent, maar in juni was deze gelijk aan een jaar eerder.

Opvallend is de totale ineenstorting van de vraag naar peen. Over de eerste zes maanden noteert peen een afzetplus van 21 procent, maar in juni daalde de vraag bijna 40 procent. Ook de vraag naar witte kool duikelde een onverwachte 36 procent.

Minder verrassend bleef de export van spinazie en doperwten respectievelijk 46 en 74 procent achter bij vorig jaar. De uitvoer van sperziebonen daalde in juni plots sneller dan voorheen, en wel met 59 procent, ten opzichte van een jaar eerder.

Voor de uitvoer van appels verloopt het jaar zeer positief. De uitvoer steeg met 15 procent. In 2007 was dit nog 11 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.