Home

Achtergrond 9 reacties

Europese graanoogst een zesde hoger

De Europese graanoogst pakt dit jaar ongeveer een zesde hoger uit dan die van vorig jaar.

Dit meldt de Europese Commissie op basis van de jongste ramingen van het eigen Joint Research Centre (JRC). In totaal wordt 43 miljoen ton meer graan verwacht dan vorig jaar en zal de oogst op 301 miljoen ton uitkomen voor alle 27 EU-lidstaten. Dit is een veel grotere stijging dan waarvan bijvoorbeeld het Franse Strategie Grains enkele dagen geleden nog van uitging. Dit bureau voorzag een ruim vier miljoen ton grotere oogst.

De productiestijging is een gevolg van zowel een hogere hectare-opbrengst (5,3 tegenover 4,5 ton per hectare in 2007) als een groter ingezaaid areaal. Door het stoppen van de braakregeling en de hogere graanprijzen is goed vijf procent meer graan ingezaaid.

Bij de granen ging de oogst in vrijwel alle grote productielanden omhoog. Alleen in Polen daalde de tarwe-oogst als gevolg van droogte en bleef de gerste-oogst nagenoeg gelijk. In Italië, Spanje, Frankrijk en Roemenië gaat de tarwe-oogst naar verwachting met meer dan tien procent omhoog.

De grootste productiestijging voorziet de Commissie bij suikerbieten. Daarvan zal niet het areaal, maar wel de productie fors stijgen. De hectare-opbrengst gaat naar de verwachting van de Commissie gemiddeld 19 procent omhoog naar ruim zeventig ton per hectare. Deze stijging is vooral te danken aan de goede oogst in Frankrijk. Daar wordt een hectareopbrengst van bijna 83 ton verwacht. In Nederland zal de oogst naar verwachting een kleine 68 ton per hectare bedragen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  kippenboer

  het is jammer dat de akkerboer ons de laatste cent wil doen betalen voor de afzet van mest, daarna de hoogste prijs wil ontvangen voor het graan en geen begrip toont voor de varkens enof kippenhouder. Met minder mestkosten is voor ons duurder graan ook een kleiner probleem.

 • no-profile-image

  Dirk

  het is al zo vaak gezegd, de akkerbouwer krijgt geld van de handelaar voor de mest. die rekening komt vervolgens bij de varkensboer terecht. het is de handel die de boeren tegen elkaar uitspeeld, niet de boeren zelf.
  wanneer de akkerbouwers hun graan niet aanbieden, komt er vanzelf een tekort, 15% graan vasthouden, en de prijzen gaan weer omhoog.
  graan kun je lang bewaren, varkens, kippen en melk niet.
  Als de akkerbouwers geld willen verdienen, moeten ze samen het graan bewaren, en mondjesmaat verkopen.
  Daarmee loop je wat risico, maar je hebt meer invloed op de markt.

 • no-profile-image

  Kozak Zoelen

  Ook de pers lijkt gebaat bij het instorten van de graanprijs. Ze doen er alles aan om de handel kapot te schrijven. Nooit lees ik bijvoorbeeld dat de oogst van 2007 25 % lager was. Nooit lees ik hoe de oogst nu uitvalt t.o.v. het gemiddelde van b.v. de laatste 10 jaren.

 • no-profile-image

  pik een graantje mee

  Laten we blij zijn dat de grondstoffenprijzen en hopelijk vervolgens ook de voerprijzen weer enigszins op een acceptabel en betaalbaar niveau gaan komen. Wordt hoog tijd. Dus ik lees graag dit soort berichten van stijgende productie en daarmee dalende prijzen. Of praat ik nu te veel als varkenshouder, ten opzichte van de akkerbouwers die voor mij aan het woord waren!?

 • no-profile-image

  bartje

  eens met dirk uit lichtenvoorde. we zijn allen collega's. gedraag u ook zo

 • no-profile-image

  Dirk

  Het is begrijpelijk dat je als varkenshouder gaat voor goedkoop voer.
  Maar over de hele linie gezien is het dalen van de graanprijs een slechte zaak.
  Het zou beter zijn wanneer er langzaam maar zeker een stijging zou plaats vinden in de opbrengstprijzen.
  De vaste en variabele kosten worden bij een hogere opbrengst, procentueel lager.
  Nu gaan de afnemers van onze produkten weer met de prijzen naar beneden.
  Kijk maar naar de pluimveehouderij, de slachterijen hebben door wat marktdruk een voorschot genomen op lagere uitbetalingen. Nu het voer daadwerkelijk gaat dalen zal de opbrengstprijs ook gaan dalen. Per saldo schieten wij er dus niets mee op.
  Kortom, ik gun de akkerbouwer een hoge graanprijs, wij moeten vervolgens een hoge opbrengstprijs bedingen.
  Verder zullen de minder ontwikkelde landen met een lagere voerprijs weer beter kunnen concureren met ons. Wij gaan efficienter om met voer.
  Ik zie niet direkt veel voordeel in een lagere graanprijs.
  En ik hoop dat deze discussie niet weer uitloopt in gooi en smijtwerk over en weer.
  Gedraagt u allen als waardige collega's op deze site.

 • no-profile-image

  KEES

  STEMMING MAKEN BEGINT BIJ DE SECTOR ZELF. IK HOOR VAN IEDERE AKKERBOUWER ALTIJD HOGE OPBRENGSTEN. DEZE OPSCHEPPERIJ IS ZO DIEP IN DE SECTOR GEWORTELD DAT DIE ER WAARSCHIJNLIJK OOK MOEILIJK UITGAAT. ZET JE MISSERS IN DE PERS NIET ALTIJD DE TOPPERS

 • no-profile-image

  bassie

  wat een hoop geneuzel weer ,als we eens twintig jaar terug gaan in de tijd toen was de graan prijs redelijk op niveau +_50 GULDEN CENTEN dus dat zou nu ong €0,23 centen zijn .
  Dus wie is er tekort gedaan?????
  wat dat aangaande is er voor de akkerbouwer weer een betere tijd gekomen want het product brengt nu eindelijk eens op wat het de afgelopen 10 -15 jaar heeft mis gelopen.want de kosten zijn alsmaar gestegen en de opbrengsten daarin tegen alsmaar gedaald.
  ik vind het jammer voor voer verbruikers maar men heeft met de akkerbouw ook nooit geen medelijden gehad DUS verwacht het dan ook niet andersom.
  Ga naar uw voerleverancier want die draaien topwinsten over uw rug.
  en wat betreft de mest :moet u bij de OVERHEID zijn want die trekken de normen steeds verder aan.
  En tenslotte al die mega stallen zijn door u zelf gebouwd.
  DUS ga niet afzeiken op een ander voor het geen wat u ZELF HEBT GEDAAN>>>>>

 • no-profile-image

  gert

  dus de EU is blij met lagere prijzen,had ik al gedacht

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.