Home

Achtergrond 951 x bekeken

Erwtenoogst komt op gang

Na een slecht begin van de oogstperiode, begin juli, is de kwaliteit van de erwten nu behoorlijk goed. De opbrengst ligt rond de 8,5 ton per hectare.

Henk van Boxtel van loonbedrijf Breure uit Swifterbant oogst 4,1 hectare consumptie-erwten van de familie Stobben. In totaal oogst het loonbedrijf in deze periode erwten op ongeveer 1.600 hectare in heel Flevoland. Dat komt neer op bijna alle erwten in de Noordoostpolder. De erwten gaan naar de Coöperatieve Verzendhandel, die ze verder vermarkt. De Verzendhandel is gespecialiseerd in de afzet van industriegroenten zoals spinazie, doperwten en stamslabonen en verhandelt de opbrengst van ongeveer 1.000 hectare erwten. Na een slecht begin van de oogstperiode, begin juli, is de kwaliteit van de erwten volgens de Verzendhandel nu behoorlijk goed. De opbrengst ligt rond de 8,5 ton per hectare. Foto Ruud Ploeg

Gert-Jan Poland ploegt zijn land om voordat de aardappelen de grond in gaan. Dat vertelt Noortje Poland, de echtgenote van de akkerbouwer. Zij heeft deze foto gemaakt. Het ploegen deed Gert-Jan in maart. Inmiddels zitten de aardappelen in de grond en zijn ze bijna klaar om gerooid te worden. Over de kwaliteit valt nog niet veel te zeggen, maar hij heeft de groei sinds het ploegen nauwlettend in de gaten gehouden met zijn vader. Poland heeft een akkerbouwbedrijf met dertig hectare Agatha-aardappelen en twintig hectare kool.

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.