Home

Achtergrond 162 x bekeken

Energierekening 144 euro hoger

Een huishouden is gemiddeld 144 euro meer kwijt aan energie dan een jaar geleden.

Dit blijkt uit een vandaag gepubliceerde berekening van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de tarieven in juli. Volgens het CBS gaat het om een stijging van ruim 8 procent. Vooral gas is veel duurder geworden. Huishoudens betalen daarnaast de prijs voor een hogere energiebelasting.

Aanbieders van energie besloten eerder dit jaar al om hun tarieven per 1 juli te verhogen. Zij waren daartoe genoodzaakt door de fors gestegen olieprijs. Begin dit jaar kwam de prijs van een vat olie (van 159 liter) voor het eerst boven de 100 dollar uit. Halverwege vorige maand werd een piek van 147 dollar bereikt. Inmiddels is de prijs weer gedaald tot 116 dollar per vat (van 159 liter).

Volgens het CBS is een huishouden bij een gemiddeld verbruik nu 1869 euro per jaar kwijt aan gas en elektriciteit. Gezinnen zouden honderden euro's kunnen besparen door over te stappen naar een andere aanbieder, zo meldde Het Financieele Dagblad maandag. Zij kunnen daarbij profiteren van de sterk fluctuerende prijzen voor energie, waardoor de verschillen in de tarieven tussen de aanbieders groot zijn.

Prijsvergelijker PrizeWize voorspelt in de zakenkrant dat er volgend jaar mogelijk nog een forse verhoging aankomt omdat de olieprijs met een vertraging van een jaar zou doorwerken in de elektriciteitsprijs.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.