Home

Achtergrond 220 x bekeken

Energieprijzen duikelen naar beneden

De prijzen voor aardgas en olie zijn de afgelopen week opnieuw met dubbele cijfers gedaald. Noordzee-olie noteerde woensdag zelfs 111,15 dollar per vat, het laagste niveau sinds 5 februari.

Daarna steeg de prijs weer licht vanwege onverwacht verlaagde voorraden in de VS. De gasprijzen daalden eveneens. In juli stegen deze richting de 45 cent per kuub. Momenteel noteren AgroEnergy en TTF onder de 35 cent voor het contract 2009. Contracten voor 2010 noteren nog iets hoger. De elektriciteitsprijzen daalden tevens. In vergelijk met de voorgaande twee jaar liggen zowel gas, elektriciteit als olieprijs nog wel meer dan ruim hoger.

Goed nieuws voor producenten van voedingsmiddelen die relatief beperkt bewerkt worden. Het aandeel van de energiekosten op de afzetprijs van bier bijvoorbeeld, wordt door analisten op 14 procent geschat. Een groter aandeel dan agribulk, dat 6 procent van de prijs uitmaakt.

Reden tot hosanna is er überhaupt niet. De schijnbaar voortdurende daling van energieprijzen die ongeveer een maand geleden is ingezet, is vooral het gevolg van de groeiende vrees voor een economische recessie. Volgens cijfers van Eurostat kromp de Europese economie het tweede kwartaal 0,2 procent.

De op één na grootste economie ter wereld, Japan, zag het bruto binnenlands product 0,6 procent dalen, terwijl in de VS eveneens wordt gevreesd voor achteruitgang. Wat aan kosten bespaard wordt, wordt elders aan afzet mogelijk verloren.

Hoopvol voor de export zijn in ieder geval wel de wisselkoersontwikkelingen. De euro is nu 'slechts' 1,49 dollar waard, terwijl dit een week geleden nog 5 cent meer was. De Zwitserse bank UBS als ook de Tokyo-Mitsubishi Bank verwachten dat de dollar de komende maanden in waarde blijft stijgen ten opzichte van de euro.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.