Home

Achtergrond 245 x bekeken 3 reacties

Einde groei kan positief uitpakken voor prijs

De schaarste van geschikte grond om pootaardappelen te telen en onvoldoende samenwerking in de consumptieaardappelketen zijn volgens HZPC en Agrico de grootste problemen van de aardappelsector.

De sector onderschrijft de conclusies die ABN-Amro trekt in het rapport Aardappelsector, toonaangevend door kwaliteit. "Ik ben maar wat blij dat de aardappelteelt geen gereguleerde teelt is, maar onderdeel uitmaakt van een markt die afhankelijk is van vraag en aanbod", zegt Jan Hoogenboom, financieel manager bij HZPC. "Dat stemt mij positief over de toekomst. Als het aanbod wordt beperkt en de vraag blijft, stijgt de prijs."

Schommelingen zullen altijd blijven, meent Hoogenboom. "We hebben met een natuurproduct te maken. We hopen wel dat we een hoger prijsniveau kunnen handhaven." Volgens de financieel manager valt er op tafelaardappelgebied nog een slag te slaan: "Jammer dat het nog steeds zo’n ondergewaardeerd product is. De presentatie, het prijsniveau en de telersprijs kunnen veel beter", oordeelt hij.
Dat komt deels voort uit de schat aan kennis de Nederlandse aardappelteelt rijk is. "Eventuele problemen kunnen we met technologische kennis prima het hoofd bieden. Die kennis is cruciaal in de voorsprong op andere landen èn in het behalen van een zo hoog mogelijk hectarerendement."

Commercieel directeur Jan van Hoogen van Agrico benoemt de daling van het aantal telers die in het rapport ook wordt omschreven. "Een trend die is ingezet en doorgaat. Elk jaar raken we telers kwijt, terwijl het areaal op peil blijft. Dat is ook nodig om de kostprijs te drukken."
Verrassend vindt hij het rapport geenszins. "Dat zou ook niet goed zijn voor iemand in mijn functie."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  .

  Een aardappel is goed of niet goed. Problemen zouden op te lossen zijn door geen kunstmest meer te gebruiken en geen bestrijdingsmiddelen. Denk alleen dat geen consument daar blij mee zou zijn: te weinig goede aardappels en een prijs die geen consument lust.

 • no-profile-image

  PLASJE

  ...waarom, oh waarom zijn presentatie, prijsnivo en telersprijs op het 'boerenerf'
  ...van boer naar klant...dan wel rendabel??....
  ...ik nodig iedereen uit om te zien wat een 12-jarige in 6 wkn. tijd aan presenta-
  tie, telersprijs en prijsnivo voor mij op de
  wal haalde in zijn zomervakantie....!!!!
  ...waar zou het dan aan liggen pieper-
  mannen?!!....
  ...enne : kostprijs drukken met meer hectares en minder telers? reken mij dat
  maar eens tot achter de komma voor!!!!!

 • no-profile-image

  J. Noort

  Ik hoop dat het de sector lukt om de aardappelproblemen op te lossen (bestrijdingsmidcdelen, kunstmest, enz. + te lage prijs). Een (goede) aardappel is lekker, gezond en goed voor de lijn!

Of registreer je om te kunnen reageren.