Home

Achtergrond 313 x bekeken

Echtgenote dierenarts doet te weinig aan achterwacht

Thuisblijven door de echtgenote van een dierenarts voor het geval hij wordt opgeroepen, kan arbeid zijn. In de aangespannen zaak overlegde het echtpaar echter nauwelijks gegevens om substantiële arbeid aan te tonen voor het recht op meewerkaftrek. Verder is slapen zonder binnngekomen oproep ook geen arbeid. De inspanning gaat de normale bijstand tussen echtgenoten niet te boven, volgens de rechtbank van Arnhem op 16 juni 2008.

De rechtbank vindt dat de uren waarop de echtgenote van eiser als achterwacht heeft gefungeerd, meetellen voor toepassing van de meewerkaftrek. De nachtelijke uren waarin de dierenarts (nog) niet was opgeroepen, tellen naar het oordeel van de rechtbank niet mee als arbeidsuren voor de dierenartsenpraktijk. Het slapen is in die omstandigheden onvoldoende om als arbeid gezien te worden.

Voor toepassing van de meewerkaftrek tellen ook de uren niet mee van wederzijdse hulp die echtgenoten elkaar schuldig zijn krachtens de huwelijksverhouding. De dierenarts gaf geen inzicht in het aantal uren dat zijn echtgenote tijdens de nachtelijke uren daadwerkelijk aan beschikbaarheidsdiensten besteedde. Hierdoor is ook niet te beoordelen of en in hoeverre de echtgenote meer dan normale bijstand verleende. Als gevolg hiervan acht de rechtbank niet aannemelijk dat de nachtelijke bijstand de normale bijstand te boven is gegaan.

Ook voor de uren overdag gaf de dierenarts geen onderbouwing in de vorm van geregistreerde werkzaamheden en uren, noch onderbouwing van de noodzaak om dan als achterwacht te fungeren. Ook zag de rechter niet in waarom de echtgenote zich 3.000 uur beschikbaar zou stellen zonder vergoeding. Het is zelfs niet duidelijk hoe vaak de dierenarts werd oproepen. Uiteindelijk kent de rechtbank de meewerkaftrek dus niet toe en handhaaft zelfs een boete over het onterecht claimen ervan.

Lees ook Zoekresultaten op Agrocount.nl met trefwoord ‘meewerkaftrek’

Meer informatie Uitspraak Rechtbank Arnhem, 16 juni 2008

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.