Home

Achtergrond 2 reacties

'EU ’s werelds grootste netto-suikerimporteur'

Was de Europese Unie enkele jaren geleden nog een van de grootste exporteurs van suiker, over tien jaar is ze ’s werelds grootste netto-suikerimporteur.

Dat verwacht de ambtelijke staf van Eurocommissaris Mariann Fischer Boel, DG Agri, in een analyse van de handel in landbouwproducten tot 2018. De analyse is gebaseerd op recente rapporten van de OESO, FAO, het Amerikaanse ministerie van landbouw en het Amerikaanse onderzoeksinstituut Fapri.

Momenteel ligt de suikerconsumptie in de EU al hoger dan de productie, waardoor ongeveer 1,5 miljoen ton moet worden geïmporteerd. In 2017-2018 zal dat zijn opgelopen naar bijna 4,5 miljoen ton, aldus DG Agri.

De geschetste ontwikkeling is het gevolg van de recente hervorming van het EU-suikerbeleid. Daardoor neemt de prijssteun fors (36 procent in vier jaar) af.

De dienst verwacht dat de suikerconsumptie in de wereld de komende tien jaar harder stijgt dan de productie, met slinkende voorraden en stijgende prijzen tot gevolg. Vooral Brazilië, als grootste exporteur, profiteert daarvan. De Brazilianen nemen in 2017 circa 60 procent van de wereldexport voor hun rekening. Een groeiend aandeel van de suikerrietopbrengst zal worden gebruikt voor de productie van bio-ethanol.

DG Agri denkt dat de hoge prijzen voor de belangrijkste gewassen tarwe, mais en in mindere mate rijst voorlopig aanhouden, zij het dat de piek voorbij is. De nominale prijzen liggen in 2017-2018 zo’n 60 tot 85 procent hoger.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Willem Evertse

    De ervaring leert dat het economische systeem van vraag en aanbod (= de vrije markteconomie) nog steeds het minst slechte is. Goede of volmaakte systemen bestaan niet.

    Enige regulering of stabilisering is op zijn plaats, maar behoud van een melkquotering zal hier niet veel positiefs aan toevoegen. We mogen ons best afvragen of (koe)melk als product nog wel van deze tijd is om te produceren.

  • no-profile-image

    DJ

    Bravo voor het europese beleid; over 20 jaar zijn we voor bijna alle landbouwprodukten afhankelijk van Brazilië ( en voor olie en gas van Rusland).
    Als dit landbouwafbraakbeleid nog langer doorgaat zullen de prijzen, dankzij de liberalisering tot recordhoogte oplopen en zal er voedselschaarste in Europa heersen. Nu investeren in het landbouwbeleid (zoals behoud van melkquotering) en kostendekkende prijzen voor de landbouwprodukten betalen, zal in de toekomst een enorme besparing van geld en menselijk leed betekenen.

Of registreer je om te kunnen reageren.