Home

Achtergrond

EU onderzoekt agf-marktstructuur

De Europese Unie wil meer inzicht in de groente- en fruitketen op de gemeenschappelijke markt.

Daartoe voert de EU een haalbaarheidsstudie uit om een marktinformatiesysteem op te zetten. Het haalbaarheidsonderzoek met de naam Platform is gestart in mei en moet eind dit jaar tot een eindrapport leiden. De onderzoekers willen gegevens verzamelen op gebied van productie, voorspellingen, voorraden, prijzen, rassen en consumptiepatronen. Voorlopig wordt gemikt op de producten hardfruit, zachtfruit, tomaten en asperges.

Willem Baljeu, directeur van handelskoepel FrugiVenta, is sceptisch over de haalbaarheid van de studie. Als het systeem draait om het vrijwillig afstaan van productie- en voorraadgegevens zal het initiatief niet slagen, verwacht hij. "Handelspartijen gunnen zich hiervoor geen tijd."

De EU gebruikt de gegevens niet om de markt te sturen, omdat er voor de gekozen producten geen toeslagen bestaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.