Home

Achtergrond 158 x bekeken

'EU moet helpen bij wederopbouw Georgisch leger'

De fractie van de christendemocraten en conservatieven in het Europees Parlement vindt dat de EU Georgië moet helpen bij de wederopbouw van het leger.

Dat stelt CDA-europarlementariër Corien Wortmann. Zij is lid van de Kaukasusdelegatie van het Europees Parlement en was in mei waarnemer bij de verkiezingen in Georgië. De fractie waar de CDA'ers deel van uitmaken is met 285 van de 785 zetels de grootste in het EP. Het EP debatteert dinsdag over de situatie in Georgië en over de verhoudingen met Rusland.

Er wordt een resolutie voorbereid waarin wat Wortmann betreft staat dat de EU behalve humanitaire hulp aan de slachtoffers ook helpt bij de wederopbouw van de civiele infrastructuur én het leger in Georgië. Het Russische leger heeft veel van de militaire infrastructuur van Georgië vernietigd in de oorlog van de afgelopen weken.

Wortmann pleit ook voor een zwaardere missie van waarnemers van de OVSE in Georgië. Ze noemt het onaanvaardbaar dat het Russische leger nog altijd bepaalde delen van Georgië bezet houdt. Ook wil ze een soepeler visumbeleid voor de Georgische bevolking. "Het is bizar dat Zuid-Osseten nu met een Russisch paspoort gemakkelijker naar de EU reizen dan Georgiërs.''

Wortmann meent dat de EU de gematigde lijn van de eerste weken na het conflict moet verlaten, omdat Rusland zich niet houdt aan alle zes punten van dat ook door Moskou ondertekende akkoord van de Franse president Nicolas Sarkozy.

"Meer maatregelen zijn nu nodig om de Russen te stoppen. Straks volgen na Georgië Oekraïne en Moldavië. De EU moet preventief optreden om het niet zo ver te laten komen, want hier zit een echt plan van de Russen achter'', aldus Wortmann.

VVD-Europarlementariër Jules Maaten vindt EU-hulp bij de wederopbouw van het Georgische leger niet zitten. Daar is eerder een rol voor de NAVO weggelegd. Hij pleit wel voor een veel actievere rol van de EU op de Kaukasus en in Centraal-Azië. Daar bevinden zich in totaal acht vroegere Sovjetrepublieken. "Maar dit is niet Ruslands achtertuin, het is ónze voortuin'', zegt Maaten.

De Liberalen zijn geen voorstander van sancties tegen Rusland, iets waarover Wortmann nog wel wil praten. Maaten pleit ook voor het aanhalen van de banden met Oekraïne en Moldavië zonder die landen uitzicht op een EU-lidmaatschap te bieden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.