Home

Achtergrond 179 x bekeken

EU haalt streep door gezondheidsclaim Unilever

Het voedingsconcern Unilever heeft bakzeil gehaald met gezondheidsclaims op de margarines Becel pro-activ en Blue Band. Dit blijkt uit een serie uitspraken die het EU-orgaan voor Voedselveiligheid (Efsa) vorige week heeft gedaan.

Unilever heeft bij het EU-orgaan in het Italiaanse Parma een aanvraag ingediend om bij Becel pro-activ te kunnen beweren dat plantaardige sterolen het risico op het hart- en vaatziekten verlagen. Efsa wil dat Unilever dit nuanceert tot de claim dat de sterolen het risico kunnen verlagen.

Daarnaast kan Unilever niet claimen dat kinderen onvoldoende essentiële vetzuren consumeren. Blue Band zou dit vermeende tekort aanvullen. Volgens Efsa is onvoldoende bewezen dat kinderen te weinig essentiële vetzuren binnenkrijgen.

De aanvragen zijn van belang omdat de Europese Unie een einde wil maken aan de wildgroei aan gezondheidsclaims op producten. Na 2009 moeten de claims zijn goedgekeurd door de Europese Commissie. Efsa is een belangrijk adviesorgaan. Claims van andere bedrijven zijn tot dusver ook afgewezen.

De afwijzingen van Efsa zijn een tegenvaller voor Unilever, dat meer is gaan inzetten op producten die consumenten helpen met hun gezondheid. Het concern gaat bezwaar indienen, zei een woordvoerder dinsdag.

Unilever verwacht begin 2009 definitief uitsluitsel te krijgen. Het concern kan eventueel leven met een nuancering op de verpakking van Becel pro-activ, zei de woordvoerder. ,,Maar we gaan er wel bezwaar tegen maken.'' Voor Blue Band hoopt Unilever met zijn wetenschappelijke onderbouwing Europese deskundigen te overtuigen dat kinderen nu te weinig essentiële vetzuren binnenkrijgen via hun dagelijkse voeding.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.