Home

Achtergrond

EU exporteert minder en importeert meer graan

De Europese Unie heeft de eerste maand van het nieuwe graanseizoen minder graan geëxporteerd dan in juli vorig jaar.

De import van graan is gestegen, blijkt uit mededelingen van de Europese Commissie. In juli dit jaar is 1,96 miljoen ton graan verkocht aan landen buiten de EU. Dat is 78.000 ton minder dan in juli 2007. Dat komt neer op een daling van 4 procent.

In juli dit jaar is 1,41 miljoen ton tarwe uitgevoerd uit de EU, inclusief meel en gries. Dat is 28 procent meer dan in juli vorig jaar.
Toch is in totaal minder graan geëxporteerd in juli, omdat de export van gerst met 41 procent is gedaald naar 526.000 ton.

De EU heeft in juli dit jaar meer graan ingevoerd dan in de eerste maand van het vorige graanseizoen, dat loopt van juli tot en met juni. In juli dit jaar is 1,26 miljoen ton graan ingevoerd. Dat is ongeveer 20 procent meer dan in juli 2007. De stijging komt voor rekening van mais. Daarvan is 764.000 ton ingevoerd uit derde landen. Dat is 85 procent meer dan in juli vorig jaar. De import van tarwe daalde met ruim 20 procent naar 299.000 ton.

Of registreer je om te kunnen reageren.