Home

Achtergrond 177 x bekeken

Duizenden jaren oude strandwal beschadigd

In recreatiegebied Spaarnwoude bij Haarlem is een strandwal van vijfduizend jaar oud door graafwerkzaamheden aangetast.

De provincie Noord-Holland heeft de strandwal aangemerkt als aardkundig monument. Reparatie van het monument is niet mogelijk.
In Europa ligt alleen in de Po-delta in Italië eenzelfde soort zandafzetting. De provincie vindt het volgens een woordvoerster heel erg dat de wal is beschadigd. Het gaat om schade bij het afgraven van slootkanten voor de boeren in het gebied. Er zijn hier alleen werkzaamheden toegestaan die goed zijn voor de strandwal.

De provincie onderzoekt de kwestie. Noord-Holland wil maatregelen nemen om aantasting van de wal in de toekomst te voorkomen. De glooiing, die loopt vanaf het dorp Spaarnwoude, is de oudste strandwal van Nederland en ligt het meest landinwaarts.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.