Home

Achtergrond 4 reacties

Duel vlees versus vis is zinloos

Spek, gemaakt van de rug en de buik van het varken, is niet gezonder als vis.

Dat stelt het Voedingscentrum naar aanleiding van berichten in de media over een Amerikaans onderzoek naar omega-3 vetzuren. Vlees is gezond, stellen de experts van het Voedingscentrum, maar het bevat niet dezelfde vetzuren als vis. De verhouding tussen omega 3 en omega 6 vetzuren is niet het enige wat van belang is voor de gezondheid. Het gaat ook om de hoeveelheid.

Omega-3 vetzuren zijn onverzadigd. Sommige Omega-3 vetzuren, eicosapentaeenzuur en docosahexaeenzuur, komen vrijwel uitsluitend voor in met name vette visvarianten als haring of makreel. Visvet heeft vooral effect op acute hartsterfte.

Het nuttigen ervan is daarom met name goed voor mensen die al eerder een hartinfarct hebben doorgemaakt of de kans erop willen verkleinen. Verder bevat vis belangrijke mineralen zoals jodium en selenium en is het een bron van eiwitten.

Varkensvlees is rijk aan eiwit, vitamine B en mineralen zoals zink. Voorkeur hebben de magere varianten, omdat deze weinig verzadigd vet bevatten. Vergelijkbaar zijn de twee nauwelijks, aldus het Voedingscentrum. De één is niet gezonder of ongezonder dan de ander.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boer

  Ach Zandberg, dan krijg je weer de discussie koeienmelk(wat voor de kalfjes is bestemd) of sojamelk (waar vele hectares voor zijn gekapt) We komen er toch niet uit. Eet maar lekker gevarieerd, de ene keer varkenshaas, de andere keer vissick en de volgende keer glaasje melk.

 • no-profile-image

  carien

  Niet gezonder 'dán' vis bedoelt u zeker

 • no-profile-image

  W Zandbergen

  Vlees en vis verhaal, is net appels en peren vergelijken wat beter is.
  Neem dan zuivel, weet je zeker dat je een goed en gezond produkt hebt.

 • no-profile-image

  Visboer

  Weet u wat wij in Brabant zeggen?
  Vraagt de ober :"Wilt u vlees of vis?" Och doe mij maar Vlis!

Of registreer je om te kunnen reageren.