Home

Achtergrond 178 x bekeken 1 reactie

'Dubbel aantal stoppers door hoge gasprijs'

Het aandeel bedrijfsbeeindigers in de glastuinbouw zal dit jaar uitkomen op 14 procent. Dat betekent een verdubbeling ten opzichte van 2007. Oorzaak van de stijging is de hoge gasprijs.

Dat zei voorzitter Nico van Ruiten van LTO Glaskracht Nederland vandaag tijdens de greenportconferentie in Boskoop/Hazerswoude-Dorp.

De glastuinbouwvoorman riep de aanwezige vertegenwoordigers van de rijksoverheid, provincies en gemeenten op er alles aan te doen om de glastuinbouw te helpen het huidige zware weer te doorstaan. Twee punten wogen daarbij volgens hem het zwaarst.

Ten eerste acht Van Ruiten het van het grootste belang dat de overheid zorgt voor uitbreiding en verzwaring van de capaciteit van het hoogspanningsnet. Daardoor kan het huidige WKK-vermogen in de glastuinbouw van 2.500 MWe groeien met 2.000 MWe.

Daarnaast hield Van Ruiten een pleidooi voor de invoering van een investeringsfonds duurzame energie. Hieruit kunnen dan leningen worden verstrekt aan tuinders met innovatieve plannen op het gebied van energiebesparing en duurzame energie. Vorige week liet landbouwminister Gerda Verburg nog weten een dergelijk fonds niet als taak voor de overheid te zien, maar voor banken. Volgens Van Ruiten is zijn organisatie echter nog steeds in gesprek hierover met LNV.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    live

    Hoop op een lange /strenge elfsteden winter met flink veel wind en weinig zon ,Zou het dan mischien zo kunnen zijn dat nog geen 14% het overleeft

Of registreer je om te kunnen reageren.