Home

Achtergrond 248 x bekeken 1 reactie

Droogteschade graszaadoogst valt sterk mee

De opbrengst van de graszaadoogst valt in het Noorden van Nederland hoger uit dan verwacht.

Ook in Denemarken is de productiedaling door droogteschade minder dan voorspeld, blijkt uit een rondgang. Voorspellingen over forse opbrengstdalingen voor de raaigrassen in het Noorden zijn niet uitgekomen, stelt Joop Bouwkamp, hoofd productie van graszaadhandelsbedrijf Barenbrug. "Deze zomer hoorde je voorspellingen van 30 procent lagere opbrengsten, maar dat is toch meegevallen. Het zaad is erg zwaar in de noordelijke regio’s."

In het Zuiden zou de zaadopbrengst gemiddeld zijn. De vroege soorten roodzwenk en veldbeemd laten wel een duidelijk lager opbrengst zien, weet teeltdeskundige Wim Geluk van Innoseeds. "Dat heeft te maken met de structuurproblemen door de beschadigde percelen van 2007." Beide bedrijven zien ook meevallende oogsten in het Noorden van Europa. Op de belangrijkste markt Denemarken is de productie van raaigrassen toch hoger uitgekomen dan verwacht.

Geluk schat dat de productie 5 procent lager is dan gemiddeld, waardoor de voorraden wel zullen interen. Dat zorgt voor een gunstige uitgangspositie voor telers, denkt hij. "De teelt moet concurrentie met granen nu goed kunnen doorstaan." Barenbrug heeft al circa 65 procent van de contracten voor volgend jaar ingevuld met hogere minimumprijzen. "Die liggen nu op € 1,20 tot € 1,60 per kilo. Dat was voor 2008 nog € 1,00 tot € 1,25."

De tarweprijs staat wat onder druk, dus de animo voor de teelt van graszaad is behoorlijk. "Het is de laatste jaren niet voorgekomen dat we voor 1 september al zoveel van de productie onder contract hadden. We willen de productie in de hand houden en zullen niet boven 100 procent gaan." De instabiele zomer heeft de oogst niet gehinderd. Geluk: "De werkbare dagen zijn goed benut. Er is een grote oogstcapaciteit."

Eén reactie

  • no-profile-image

    Kole

    Is niet wereld vreemd , een droog jaar is altijhd beter dan een natjaar.
    Gaan we de wereldmarkt ook hier naar beneden praten.
    Wanneer zal een ieder er eens achter komen dat de mensheid van de agrarische wereld afhankelijk is???????

Of registreer je om te kunnen reageren.