Home

Achtergrond 158 x bekeken

Dag van slavernijverleden biedt kijkje in historie

Wie meer wil weten over de geschiedenis van de slavernij, kan op 6 september terecht in Amsterdam.

Daar vindt de eerste Dag van het Slavernijverleden plaats, maakten initiatiefnemers Historisch Nieuwsblad en NiNsee (Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis) bekend.

Het evenement moet jaarlijks terugkeren en biedt belangstellenden de kans een kijkje te nemen in de historie van de slavernij aan de hand van debatten, lezingen en een stadswandeling. SP-Kamerlid Harry van Bommel, VVD-Kamerlid Kathleen Ferrier en hoogleraar holocaust- en genocidestudies Johannes Houwink ten Cate zijn tijdens deze eerste editie te gast in de Muiderkerk.

In de ochtend vindt een wandeling plaats door de stad langs plekken die herinneren aan het slavernijverleden. 's Middags komen in de Muiderkerk vragen aan de orde als 'wat was het aandeel van de Nederlanders in de Atlantische slavenhandel?', 'waarom schafte Nederland de slavernij pas af in 1863?' en 'hebben de nazaten van de slachtoffers recht op herstelbetalingen?'.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.