Home

Achtergrond 202 x bekeken 1 reactie

DOC betaalt €1,79 minder dan in 2007

Cono Kaasmakers en Nemelco betalen in juli een lagere voorschotprijs uit, DOC Kaas zit bijna €2,00 onder de prijs van vorig jaar en Friesland Foods knalt met een flinke plus zomaar richting de €40,00. Dat springt het meest in het oog bij de zes zuivelfabrieken, die hun voorschotprijzen voor juli weer bekend hebben gemaakt. Friesland Foods deed dat zelfs al voor augustus.

Bij die laatste zuivelaar geldt wel dat schijn bedriegt. Friesland Foods houdt namelijk deze maand de vet- (€2,95) en eiwitprijs (€6,80) gewoon gelijk. Het prijsverschil wordt echter veroorzaakt door het wegvallen van de zomerheffing (€2,30) en het voor het eerst uitbetalen van de wintertoeslag (€3,70).

In juli deed Cono Kaasmakers de voorschotprijs met €0,97 naar beneden en kwam daarmee uit op een notering van €30,33. Tegen een vetprijs van €2,95 en een eiwitprijs van €6,60. In die maand werkte de zuivelfabriek niet met heffingen of toeslagen.
Datzelfde geldt voor Nemelco. Ook daar daalde de voorschotprijs, met €0,40 naar €33,58. Dat gebeurde tegen een vetprijs van €2,75 en een eiwitprijs van €7,10.

De andere drie zuivelfabrieken noteerden in juli een prijsstijging van bijna één euro. Al hielden ze de vet- en eiwitprijzen allemaal gelijk.
Bij Campina en Bel Leerdammer viel de zomerheffing van €0,90 weg. Daardoor noteerden ze hoger op respectievelijk €34,01 en 32,34.
DOC Kaas kreeg, net zoals Friesland Foods, hulp van de wintertoeslag (€0,85). Dat leidde tot een voorschotprijs van €30,93

In een vergelijking met juli vorig jaar valt vooral de prijsnivellering op. De voorsprong die de zuivelfabrieken op de 2007-prijs hadden is in de meeste gevallen totaal verdampt.

Campina en Cono Kaasmakers zijn een positieve uitzondering. Beide zuivelfabrieken betalen nog altijd ruim €2,00 meer uit dan in juli 2007.
Voor Bel Leerdammer en Nemelco geldt dat al niet meer. Die zuivelaars zitten precies op de voorschotprijs van vorig jaar.
DOC Kaas is nu voor het eerst dit jaar door de 2007-prijs gezakt. Het bedrijf betaalt haar leden momenteel €1,79 minder uit.

prognose:

stabiel tot stijgend (oorzaak: wintertoeslag)

Eén reactie

  • no-profile-image

    jansen

    ik geloof niets van Friesland Foods, dat is volgens mij alleen maar ledengeld uitbetalen om vermogen met Campina op een lijn te krijgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.