Home

Achtergrond 176 x bekeken

DNB: aardgasbaten moeten buiten begroting

De Nederlandse aardgasbaten moeten buiten de overheidsbegroting worden gehouden om de Nederlandse vermogenspositie in de toekomst stabiel te houden. De overheidsinkomsten uit aardgas fluctueren namelijk sterk en zullen binnen enkele decennia opdrogen.

Dat schrijft De Nederlandsche Bank (DNB) in een vandaag uitgegeven rapport. Elk kabinet maakt sinds 1994 de keuze om een substantieel deel van de aardgasbaten voor de begroting aan te wenden, aldus DNB. De onderzoekers noemen verschillende mogelijkheden om het geld beter te besteden. Het kan gebruikt worden voor investeringen, voor het opbouwen van een Nederlands staatfonds of voor de aflossing van de staatsschuld.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.