Home

Achtergrond 3 reacties

DG Agri: Brazilië is over tien jaar dé vleesgigant

Brazilië groeit de komende tien jaar uit tot verreweg de grootste netto-exporteur van vlees, vooral rund- en kippenvlees.

De vleesimport van opkomende economieën als China en India blijft relatief bescheiden. Dat zijn de belangrijkste conclusies in een analyse van de wereldhandel in vlees door DG Agri, het landbouwdepartement van de EU. De analyse is gemaakt op basis van recente rapporten van de OESO, FAO, het Amerikaanse ministerie van landbouw en onderzoeksinstituut Fapri.

De wereldvleesproductie en -consumptie neemt jaarlijks met bijna 2 procent toe, tot 327 miljoen ton in 2017. Van de exporttoename neemt Brazilië 51 procent voor haar rekening. Haar aandeel in de export van zowel rund- als kippenvlees bedraagt in 2017 bijna 50 procent. Nu ligt dat nog op respectievelijk 25 en 37 procent.

Ook de VS heeft een groot aandeel (30 procent) in de stijging van de handel. DG Agri schrijft dat vooral toe aan de lage dollarkoers. Het aandeel van de EU daalt.

Opmerkelijk is dat landen als India en China voor het grootste deel in hun eigen vleesconsumptie (blijven) voorzien. De toename van de vleesproductie wordt veelal toegeschreven aan de toenemende welvaart in deze landen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  brazilie produceert nu al een enorme hoeveelheid kippenvlees nl.3miljoen ton,dat wordt nog veel meer ,veel bos wordt er nu gekapt voor voer

 • no-profile-image

  Piet

  Lijkt me tijd dat wakker dier, dierenbescherming enz. ook maar eens een kijkje moeten nemen in dat land. Zouden de vermeerderaars daar ook verdoofd catreren??
  Kennen ze daar GMP IKB voedselveiligheid enz.??
  Volgens mij is dit nu echte concurrentie vervalsing. Het wordt echt tijd dat de EU paal en perk stelt aan de invoer van levensmiddelen uit landen die niet aan de eisen mbt voedselveilighied en welzijn van de EU voldoen. ......
  En nu liever geen reakties dat deze landen daar wel aan voldoen, want dat gelooft inmiddels geen niemand meer.
  Smakelijk eten.

 • no-profile-image

  putten

  maar gert je weet toch dat je van een bos niet kunt eten en aangezien de wereldbevolking steeds verder toeneemt zullen die mensen toch ook te eten willen hebben,overigings is het voedingstechnisch ook beter om b.v. soja om te zetten in vlees,zeker in kip want die hebben een v.c. van 1.7 en er meer voedingstof in 1kg kip dan in 1.7 kg soja die overigings ook geteeld word in omgekapte bossen.

Of registreer je om te kunnen reageren.