Home

Achtergrond 321 x bekeken 10 reacties

Consument eet minder vlees en vindt biologisch te duur

Nederlandse consumenten zijn minder vlees gaan eten en vinden biologische producten nog steeds te duur.

Dat zijn de belangrijkste conclusies uit het jaarlijkse onderzoek Bedrijfsvergelijking Levensmiddelendetailhandel van Deloitte.

Drie jaar geleden kwam er gemiddeld nog op 5,1 dagen per week vlees op tafel, nu is dat nog gemiddeld 4,7 keer. Onderwerpen als de bio-industrie en de mate van graanverbruik voor vee ondanks voedseltekorten, zijn voor 17 procent van de mensen die minder vlees zijn gaan eten daarvoor de belangrijkste redenen. Bijna een vijfde van de consumenten let daarnaast bij de aankoop van vlees op het land van herkomst.

Veel consumenten vinden biologische en ’eerlijke’ producten als Max Havelaar-koffie nog altijd te duur. Zes op de tien Nederlanders, 61 procent, noemt de prijs de reden om biologische producten niet te kopen. Dat percentage lag vorig jaar op 55. Van de ondervraagden gaf 13 procent aan meer biologische producten te gaan kopen als het prijsverschil tussen reguliere en biologische producten kleiner wordt. 14 procent wil dat het aanbod wordt uitgebreid, vooral als het gaat om vlees, groente en fruit.

Producten met een Fair Trade-keurmerk, zoals Max Havelaar, worden door de consumenten vaker herkend en gekocht. Een kwart van de consumenten zegt dergelijke producten wel eens bewust te kopen, tegenover 21 procent in 2007. Toch vinden minder consumenten dat het assortiment met meer Fair Trade producten uitgebreid moet worden. Dit jaar geeft 11 procent aan dat ze uitbreiding op prijs stellen. Vorig jaar was dit nog 34 procent.

Kelly Lubbers

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Bert

  @ Ria, is biologisch vlees dan vegetarisch??Haal je niet dingen door elkaar?

 • no-profile-image

  Karel

  Ook hier geldt er zijn supermarkten, die het met de prijsstelling van de biologische produkten het erg bont maken.
  Het verschil in prijs tussen een niet- en een wel biologisch produkt in de winkel is nogal eens absurd. Het verschil in prijs kan zeker weten niet verklaard worden door het prijsverschil dat de boer of tuinder voor dit al dan niet biologisch produkt ontvangt.
  Biologisch is in, maar wordt door het verkoopkanaal benut als winstaanjager.
  Tesco zakt met de prijs van biologische produkten. In Nederland kan men volgen. Doen de supermarkten dat ook in Nederland, dan kan de verkoop van biologisch in Nederland ook stijgen. Tot dan toe is het devies voor de Nederlandse consument: Biologisch als het kan.

 • no-profile-image

  jac

  prijzen biologisch te hoog? prijsverschil te groot? Het prijsverschil moet er zijn om de extra kosten en mindere opbrengsten te vergoeden. als het prijsverschil te groot is volgens vele consumenten dan moet dit opgelost worden door de prijzen van niet bio te verhogen en niet door de prijs van bio te verlagen! Voedsel is nog altijd te goedkoop geweest en nog steeds.
  Wil men werkelijk dat de winkelprijs omlaag gaat dan zal dit moeten komen van de schakel met de hoogste marge, de supermarkt. Hierin geloof ik niet echt omdat deze bedrijven aandeelhouders hebben die elk jaar meer rendement op hun belegging willen vangen.

 • no-profile-image

  rens

  wij kopen geen biologisch voedsel gewoon omdat het rijkeluis voedsel is, wij kunnen ons zo'n duur voedsel niet permiteren.

 • no-profile-image

  H

  Ik koop bewust geen biologisch vlees, omdat ik besef dat er voor dat stukje biologisch vlees een veelvoud aan energie en ruimte nodig zijn t.o.v. vlees uit de intensieve veehouderij...

 • no-profile-image

  melkboer

  Kelly, je schrijft tegenstrijdigheden in je artikel. Je stelt in het begin van het artikel dat consumenten max havelaar koffie te duur vinden, en even verderop dat max havelaar vaker herkend en gekocht wordt!
  Wie is eigenlijk jouw opdrachtgever, Vendrik van groenlinks soms?
  Bah, wat een slordige, stemmingmakende journalistiek.

 • no-profile-image

  Ria

  Bij ons ligt er 7 dgn per wk vlees in de pan. Wij zijn dan ook echte vleeseters. Ik let nooit op het land van herkomst.
  biologisch vlees interresseert mij niet. Als je er eenmaal aan begint moet je echt streng zijn. Geen vlees, geen leren schoenen enz. vind ik onzin.

 • no-profile-image

  Karel

  Jac, 10 punten.
  Koop ik geen biologisch let ik wel op de oorsprong van het produkt. Nederlandse voedselprodukten hebben dan altijd mijn voorkeur. Dat is nagenoeg biologisch of duurzaam of hoe je het ook noemt.

 • no-profile-image

  Consument

  Het voedsel is te goedkoop! Dit zeker voor de producent, hoe kan hij het er nog voor doen? En dan die strijd om biologisch of gangbaar! Vroeger was dat biologisch? Je denkt toch niet dat het tegen woordig nog zo kan. Het zou dan mischien wel tien keer zo duur zijn! En dacht je dat het toen beter was? Nee de gangbare varkens houderij in Nederland staat op een zeer hoog niveau. Het is voor de varkens veel beter en de kwaliteit is veel en veel beter. Helaas, voor jullie die denken dat biologisch beter is komen bedrogen uit, het is een ilusie. Het is er om dat enkele er naar vragen! Als men zo bezig blijft houden met zoveel segmenten, moet men zich wel realiseren dat het voedsel daardoor veel duurder wordt. Dit door de extra produktie kosten, deze zullen hard stijgen!

 • no-profile-image

  Ria

  Bert, je hebt gelijk.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.