Home

Achtergrond 1 reactie

Consument belangrijker

Politiek moet geen beleid maken op basis van prognoses. In die zin heeft de Europese Commissie groot gelijk om eerst de echte oogstcijfers in de EU af te wachten alvorens de invoerheffing op graan weer in te voeren.

En toch deugt deze reactie van Brussel op de voorspelde recordoogst en het bereiken van de bodemimportprijs niet. De Commissie besloot eind vorig jaar bij de stijgende voedselprijzen de heffing op nul te zetten. Zo werd de import van graan gestimuleerd en de inflatie geremd. Uit consumentenoogpunt begrijpelijk, al waren telers vanzelfsprekend minder enthousiast. Die waren blij dat de graanprijs eindelijk een niveau had dat geld opleverde.

Hoe snel Brussel toen reageerde op signalen, zo langzaam wil zij nu ageren. Daarmee geeft de Commissie opnieuw een boeronvriendelijk signaal af. Want het is haar eigen dienst die voor Europese begrippen een monsteroogst voorspelt. Natuurlijk moet die eerst van het land worden gehaald, maar de marge ten opzichte van normaal is zo groot dat het niet mis kan gaan. Ook al niet omdat in grote delen van de EU de oogst al (zo goed als) achter de rug is.

Bovendien is beloofd bij het bereiken van de bodemimportprijs weer de heffingen te activeren. Dat gaat ook wel gebeuren – Brussel had dat ook kunnen zeggen. De conclusie is dat de consument belangrijker is dan de boer. Bepaald geen nieuws, maar wel weer wrang om te constateren

Agrarisch Dagblad

Eén reactie

  • no-profile-image

    Voedselproducent

    De boer als producent wordt totaal uitgekleed. Dus de meerderheid (consument bepaalt) wat hij voor het voedsel betaald. Iedereen zorgt dat hij hierin marge heeft en teslotte, de boer krijgt wat er over is. Dit is weinig, of zelf verlies! Dit betekent dat de boeren en tuinders zelf weer het heft in handen nemen. Productie beheersing, zodat er weer kostprijsdekkend gewerkt kan worden. Dit is eigenlijk een taak van de cooperaties, zij hebben het totaal aflaten weten! De andere partijen zijn aan het stuur gaan zitten. Er moest altijd gepraat worden met die andere partijen en maar veel toegeven en alles voor niets. Zo drijft de cooperatie stuurloos rond. De boer en tuinders gaan er aan kapot. Moet het eerst oorlog worden om dit weer terug te draaien? Dit zoals het bij de melkakties waar de Duitsers voor op gingen en de Nederlanders alles probeerden onder uit te halen. Dan is het echt einde oefening!!!! Daar kon je zien hoe de boer verkocht is! Schandalig!!

Of registreer je om te kunnen reageren.