Home

Achtergrond 458 x bekeken

Combinatieteelt tilapia en tomaat biedt perspectief

Het lijkt er op dat de gecombineerde teelt van tilapia en tomaten commercieel gezien voordelen biedt.

De tomatenproductie en de kweek van tilapia's bij het Improvement Centre verlopen voorspoedig. Bij het project EcoFutura worden in het Improvement Centre tilapia's gekweekt in bakken onder de tomatenplanten. Willem Kemmers van Priva, een van de initiatiefnemers van de proef, geeft aan dat de twee teelten voorspoedig verlopen. 'De productie van de tomatenplanten is vergelijkbaar met een traditionele teelt van tomaten. Het water van de viskweek dat wordt gebruikt als voedingswater heeft dus geen invloed op de productie van de tomaat', aldus Kemmers. De tilapia's gedijen ook goed in de bakken met water. Wel is het volgens Kemmers wat lastig om met zulke kleine vishoeveelheden prijsafspraken te maken met vishandelaren. 'Maar de handel is enthousiast over de kwaliteit en het initiatief.'

Eind dit jaar loopt de proef met het tweede tomatengewas af. Kemmers hoopt voor het einde van het jaar te kunnen melden dat de proef met de vissen wordt opgeschaald door een of meerdere telers. Hij is in gesprek met vijf telers die interesse hebben in de gecombineerde teelt.

Bekijk hier een filmpje over het uitzetten van de tilapia's in de tomatenkas bij het Improvement Centre.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.