Home

Achtergrond

Colzaco betaalt 1.500 euro per hectare koolzaad

Koolzaadvereniging Colzaco betaalt over de oogst van dit jaar gemiddeld 1.500 euro per hectare.

Dat is bijna twee keer zoveel als vorig jaar. Volgens voorzitter Antoon Kleverkamp is de koolzaadteelt daarmee rendabeler geworden dan tarwe.

Colzaco verkoopt 200 hectare koolzaad van 125 telers in Oost-Nederland. Kleverkamp kan nog niet zeggen hoe hoog de prijs uitkomt. “We moeten een deel van de oogst nog verkopen. De koolzaadteelt is weer aantrekkelijk geworden. Om te concureren met tarwe moet de koolzaadprijs twee keer zo hoog zijn. Dat is nu het geval.”

Colzaco verkoopt het koolzaad aan de Duitse oliemolen ADM in Kleef, die de olie levert aan de voedingsmiddelenindustrie. Colzaco wil de koolzaadoogst van volgend jaar zelf verwerken tot voedingsolie. Kleverkamp: “Koolzaadolie is heel gezond. Dat past in de wens van de consument naar gezonde voeding.”

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.