Home

Achtergrond

Cercospora in bieten in Noord-Holland

Op twee bietenpercelen in Noord-Holland is een aantasting gevonden met de bladschimmel cercospora.

De waarschuwingsdienst voor bladschimmels adviseert telers hun bietenpercelen te controleren op de bladschimmel.

Dat meldt het bieteninstituut IRS. Telers kunnen hun percelen het beste spuiten zodra de eerste symptomen zichtbaar zijn van cercospora, of van andere bladschimmels als ramularia, roest of meeldauw. Volgens het IRS komt cercospora het eerst voor op percelen met een nauwe vruchtwisseling.

Het IRS waarschuwt telers de bladschimmel cercospora niet te verwarren met de verschijnselen van de bacterieziekte pseudomonas. "Het verschil is lastig te herkennen. Het merendeel van de gevonden vlekjes bleek pseudomonas te zijn."

Omdat pseudomonas een bacterieziekte is helpt het niet om met een fungicide te spuiten, stelt het IRS. "Spuit dus niet onnodig."

Of registreer je om te kunnen reageren.