Home

Achtergrond

Campingbezoek in Nederland al jaren stabiel

Weer of geen weer, miljoenen Nederlanders zoeken ieder jaar trouw de camping in eigen land op.

Het aantal mensen dat kampeert op Nederlandse campings is volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) sinds 2000 stabiel rond de 3,5 miljoen. Het afgelopen jaar waren dat er met 3,6 miljoen iets meer, aldus het CBS vandaag.

Enige uitschieter in positieve zin sinds de millenniumwisseling was het jaar 2003 met de warme en droge zomer. Dat jaar bezochten 4 miljoen gasten een camping in ons land.

Het overgrote deel van de toeristen op Nederlandse campings zijn Nederlanders. Zij zijn elk jaar goed voor ruim driekwart van de bezetting. Voor het andere kwart tekenen vooral Duitsers. Van de buitenlandse kampeerders op Nederlandse bodem komt de helft uit Duitsland. Het afgelopen jaar waren zij zelfs goed voor 57 procent van de buitenlandse bezoekers. Op de tweede plek staan de Belgen met 10 procent, gevolgd door Fransen en Britten met respectievelijk 8 en 7 procent.

Ook de duur van het campingbezoek is sinds 2000 stabiel. Nederlandse campinggasten blijven gemiddeld 6,5 nacht op een camping. Kampeerders uit andere landen staan doorgaans iets korter met gemiddeld 4,6 nachten per campingbezoek.

Vooral campings aan de kust in Zeeland en Noord-Holland zijn populair. Vorig jaar waren de campings in die provincies elk goed voor 17 procent van het aantal gasten. Ook campings in Gelderland doen het goed. Zij nemen 15 procent van het campingbezoek voor hun rekening.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.