Home

Achtergrond 8 reacties

Campina verhoogt vergoeding merkmelk

Campina verhoogt de vergoeding voor merkmelk de komende tijd aanzienlijk.

Daarbij komt een correctie op de toeslag die vorig jaar is uitbetaald. De vergoeding die Campina merkmelkleveranciers ontvangen voor de periode 1 oktober 2008 tot en met 31 maart 2009 is 1,5 cent per kilo merkmelk. In het seizoen 2007/2008 lag deze vergoeding op 1,2 cent per kilo.

Ook volgt komende maand een correctie van 25 procent op de merkmelkvergoeding die in 2007 is uitbetaald. Dit gebeurd op basis van een kostprijsanalyse van accountantskantoren Alfa en Abab. Uit deze analyse zou blijken dat de toeslag die de Campina merkmelkveehouders in 2007 hebben ontvangen, gemiddeld genomen voldoende was om de extra kosten te dekken. Wel is sprake van een grote spreiding rondom dit gemiddelde. Dit wordt vooral veroorzaakt door de verschillen in voerkosten.

Om meer dan de helft van de bijna 500 merkmelk-veehouders over 2007 uit de kosten te laten komen, heeft de zuivelonderneming besloten tot een toeslagcorrectie over dat jaar. Sinds 1 april van dit jaar beloont Campina melk met een hoger percentage onverzadigd vet van 1 procent of meer, hoger dan de maandnorm. Voor melk met een percentage onverzadigd vet van 1 tot 2 procent boven de maandnorm, bedraagt de vergoeding 2,25 cent. Vanaf 2 procent boven de norm is het 3 cent.

Van de 500 veehouders die merkmelk produceren en die in 2007 zijn begonnen, zijn enkele tientallen gestopt. Ze stopten met name omdat het concept niet goed bleek te passen in hun bedrijfsopzet. Campina geeft aan dat er ook tientallen veehouders zijn bijgekomen. Campina is op zoek naar nieuwe veehouders die merkmelk willen leveren.

Volgens een woordvoerder van Campina gelooft de zuivelcoöperatie nog steeds in het succes van merkmelk.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  DJ

  Rekenwonder uit Brabant, ik heb op de regiovergadering over de fusievoorstellen aan het bestuur en directie de consequenties van de kwantumtoeslagen voorgerekend. Door de kwantumtoeslagen kost het de fabriek voor het ophalen van die duurdere melk bij de grote bedrijven tot wel 300.000 euro per RMO per jaar extra. Ik heb het bestuur toen voorgesteld om mij de ritten met de kleine bedrijven te laten ophalen en het extra geld in mijn zak te mogen steken; ik verkoop mijn quotum en wordt dan bijna slapend rijk. Er is geen enkel redelijk argument vóór de kwantumtoeslagen te bedenken; die moeten van tafel!!!

 • no-profile-image

  DJ

  De enige echte merkmelk is melk van weidende koeien; daar moet een forse meerprijs voor betaald worden, niet voor melk waar de meelboer met de winst gaat lopen. Friesland/Campina moet de weidemelktoeslag fors verhogen (minimaal 1,5 cent extra) en de kwantumtoeslagen niet invoeren, omdat dat roofbouw op de kleine melkveehouders is.

 • no-profile-image

  Albert

  Begint dat geneuzel met merken nu ook al in de melk. De markt zit te wachten op goede eerlijke produkten en niet op allerlei prietpraat van dure marketing jongens. Daar worden zowel de primaire producenten als de konsumenten niet beter van

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Inderdaad Joop, als je zo spreekt zou je als lid van een coöperatie geroyeerd moeten worden.
  En het hele systeem van kwantumtoeslagen is pure diefstal. De middenmoot betaald de nieuwe stal van de groten, die daarna een nog grotere mond hebben over kwantumtoeslagen.
  En die veehouder uit Brabant vergeet misschien dat er genoeg groten ver van de fabriek zitten, en ook veel kleinere dichtbij de fabriek waardoor bij menige grote veehouder de transportkosten per liter dan toch hoger liggen. Wel profiteren de groten gratis van het weideimago van de kleineren. Bah.
  Al met al, een zeer slechte zaak campina én veehouder uit Brabant.

 • no-profile-image

  joop

  iemand die het nodig vind om zich zo denigrerend uit te laten over collega's met een kleiner bedrijf
  is geen melkveehouder maar een stakkerd.
  PS de ophaalkosten per liter melk zijn bij Campina lager dan de kwantumtoeslag,dus is het gewoon diefstal.

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  De weidemelk moet eigenlijk 5 cent meer opbrengen anders loont zich het nog niet. En de kwantumtoeslag zouden ze ook kunnen vervangen door de transport door de melkveehouder zelf te laten betalen. Ook moet de melkmonster en andere kosten betaald worden door de melkveehouder. Als men dit rechtstreeks doortelt naar de melkveehouder zo'n 100 tot 250 euro per keer ophalen dan kan de kwantumtoeslagen er wel af. Laten we eerlijk zijn kleine boerkes moeten ook leven maar dat hoeven de grote toch niet te betalen! Bij die kleine kunnen ze vaak beter zonder melk af te halen een zak geld geven want dan kost het minder!

 • no-profile-image

  toonmechy@tiscali.nl

  Campina gelooft in merkmelk, maar legt het risico volledig bij de veehouders. De extra opbrengsten zijn zo berekend dat ze ongeveer gelijk zijn aan de kosten. Wie verdient er dan aan???? Juist, Campina en daarmee ook de veehouders die er niet aan meedoen.!!!!

 • no-profile-image

  noggus

  De kwantumtoeslag is het gevolg van concurenten in het gebied van Campina,helaas moet de coöperatie de leden tegen zichzelf beschermen, ook al lijkt dit niet eerlijk. Wat de merkmelk betreft, daar betalen we ook allemaal aan mee. Als A.Hein mee zou werken dan kon de vergoeding nog wel hoger zijn. Het is te hopen dat het vervolg van de merkmelk goed loopt, het zit nog in de beginfase. Ik begrijp al die kritiek niet zo want 't is een kans om melk meer waarde te geven, zeker als FF zich hierbij aansluit na de fusie.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.