Home

Achtergrond 2 reacties

COV verliest geding tegen VWA

De COV heeft het kort geding tegen de voedsel en Waren Autoriteit verloren.

Dat blijkt uit het vonnis van de Haagse rechter dat vandaag openbaar werd gemaakt.

In het kort geding eiste de COV een soepeler omgang van de VWA met de planning van de VWA-keuringen in de slachterijen. Slachterijen moeten sinds 1 maart de slachtingen en de verwachte benodigde keuringscapaciteit voor een bepaalde dag opgeven vóór 7 uur ‘s ochtends op de dag voorafgaand aan de bewuste slachtdag.

De COV had zelf in overleg met de VWA al overeenstemming bereikt over een soeper regeling, waarbij slachterijen nog tot 12.00 uur ‘s middags op de dag voor de slachtingen wijzigingen konden geven. Minister Verburg weigerde echter deze versoepling door te voeren.

In zijn vonnis stelt de rechter dat de COV onvoldoende aannemelijk maakt dat het onmogelijk zou zijn om op het bewuste tijdtip een adequate planning te maken van het aanbod van slachtvee. "Het ligt in de rede dat slachterijen hiervoor duidelijke afspraken met veehouders kunnen maken", aldus de rechter.

Ook het argument dat de slachterijen door het nieuwe planningskader van de VWA in een slechtere internationale concurrentiepositie zou terecht komen, vindt de rechter niet aannemelijk gemaakt. De rechter noemt het louter een veronderstelling.

Over het argument van de COV dat slachtdieren door de rigide regels soms over blijven liggen wat ten koste zou gaan van het dierenwelzijn zegt de rechter dat de Europese richtlijn geen voorschriften bevat over de maximale verblijfduur van slachtdieren op de slachterij. Bovendien, zo stelt de rechter, als het echt noodzakelijk zou zijn, kan de slachterij altijd nog een beroep doen op de calamiteitenregeling van de VWA, die de inzet van dierenartsen bij onvoorziene omstandigheden regelt.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  bureaucratie viert hoogtij

 • no-profile-image

  Dirk

  Hallo Gert,
  Voor de boer betekent dit dat er ook op tijd gemeld wordt dat er vee gehaald wordt. Dus niet meer 's avonds bellen dat de volgende morgen de varkens gehaald worden. Het is voor een slachterij helemaal niet moeilijk om zo ver vooruit te plannen. Dat geeft rust in de tent.

Of registreer je om te kunnen reageren.