Home

Achtergrond

Britten: minder biologische AGF

De afzet van biologische vollegrondsgroente naar de Britse markt blijft achter bij vorig jaar.

Dat zorgt voor een druk op de prijzen in Nederland, zegt Anton van Vilsteren, voorzitter van de coöperatie Nautilus. De teruggang van de afzet van biologische groente naar het Verenigd Koninkrijk is aan verschillende zaken toe te schrijven. Vorig jaar was de vraag naar product uit Nederland enorm, nadat veel Brits product was uitgevallen door wateroverlast. Dit jaar is er duidelijk minder ruimte op de Britse markt.

Dat leidt nu in de traditioneel moeizame zomermaanden tot behoorlijke prijsdruk voor producten als kool en sla. Een andere oorzaak lijkt de economische teruggang waardoor consumenten minder te besteden hebben. "We krijgen wel signalen dat de Britse consument prijsbewuster is. Als nichemarkt ben je daar gevoeliger voor", zegt Van Vilsteren.

Ketenmanager Arend Zeelenberg noemt verder de dure euro waardoor Nederlands product 15 procent duurder werd. Opgeteld met een prijzenslag onder supermarkten prijst dat enkele producten uit de Britse markt. Deze ontwikkelt zich nu duidelijk slechter dan de Duitse, waarvan marktbureau ZMP juist een krimp van 10 procent rapporteerde. Zowel Greenery als Nautilus zeggen daar zelf geen last van te hebben.

Van Vilsteren: "Op de Duitse markt speelt mee dat het volume biologische peen achterbleef. Dat is een belangrijke oorzaak voor de volume-afname. Wij hebben dit seizoen meer afgezet naar Duitsland dan andere jaren."

Nederland is gatenvuller op de Duitse en Britse markt. De Duitse telers leveren 47 procent van de verkochte volumes. Toch speelt herkomst op de Duitse markt geen grote rol, stelt Van Vilsteren. "We worden gezien als Duitse deelstaat. Het is vaak goedkoper groente uit Nederland te halen dan uit de streek bij Hamburg."

Of registreer je om te kunnen reageren.