Home

Achtergrond 298 x bekeken 1 reactie

Britse runder-TBC neemt toe met een kwart

Het aantal nieuwe gevallen van runder-TBC in Groot-Brittannië is fors toegenomen.

De eerste vijf maanden van dit jaar was het aantal nieuwe besmette bedrijven een kwart hoger dan een jaar geleden. Dat betekent dat er 1.317 nieuwe besmette bedrijven bij zijn gekomen. Dat blijkt uit de maandstatistiek van het plattelandsministerie Defra. Op dit moment zijn 7.586 Britse bedrijven beperkt in hun doen en laten omdat nu of in het verleden runder-TBC is geconstateerd.

Het percentage nieuwe besmettingen ligt op het hoogste niveau sinds Defra twaalf jaar geleden met deze statistieken is begonnen. Midden jaren negentig lag deze graadmeter tussen de 1,3 en 1,5 procent. In de jaren daarna lag het aantal nieuwe gevallen in runder-TBC-vrije veestapels meestal tussen de 2 en 4 procent, maar in zowel 2001 als 2005 steeg dat naar 4,5 procent. In 2007 was dat 4,1 procent. Over de eerste vijf maanden van vorig jaar was dat 3,5 procent, nu is dat toegenomen naar 4,9 procent.

In de eerste vijf maanden van dit jaar werden in de Britse veestapel 34.285 runder-TBC-testen uitgevoerd. 5.275 daarvan in veestapels waarvoor wegens vroegere besmettingen met runder-TBC al transportbeperkingen van kracht zijn en 28.173 op bedrijven die tot nu toe vrij waren van de ziekte. In de laatste categorie leverden 2.328 testen een positief resultaat op waarvan weer 1.317 veestapels inderdaad met runder-TBC besmet bleken.

Britse wetenschappers stelden eerder dat dassen verantwoordelijk zijn voor driekwart van alle besmettingen van koeien met de ziekte. De Britse kamercommissie voor milieuzaken adviseerde om dassen te ruimen in gebieden waar veel runder-TBC heerst. De regering weigert daar toestemming voor te geven en zet in op de ontwikkeling van een vaccin. Het kan echter nog jaren duren voordat dit beschikbaar is.

Eén reactie

 • no-profile-image

  Karel

  Er was eens een tijd,dat de Engelsen bang waren voor ziekte insleep vanuit Europa. De grenzen moesten gesloten worden voor alles wat de gezondheidsstatus van de UK kon schaden.
  Tijden veranderen. BSE, varkenspest, mond- en klauwzeer, en nu echt Britse TBC.
  Je zal er maar veehouder zijn. Zo te lezen steekt de Britse regering als een struisvogel de kop in het zand. Toch maar goed dat ze op een eiland zitten.
  De vleessector in Nederland heeft een juiste beslissing genomen ook in het belang van de consument. Voorlopig effe geen Britse import. En dat kan nog jaren duren als het aan de Britse dierenactivisten ligt.

Of registreer je om te kunnen reageren.