Home

Achtergrond 20 reacties

Britse boeren schieten duizenden kalveren af

Britse veehouders moeten duizenden stierkalveren afschieten omdat er door het vrijwillige invoerverbod in Nederland geen markt voor is.

Alternatieve afzetmogelijkheden, zoals binnenlandse afzet of export naar andere landen, ontbreken. De Britse organisatie van Holsteinfokkers, Holstein UK, schat dat jaarlijks 350.000 stierkalveren worden geboren waarvan nu het merendeel door boeren zelf wordt afgeschoten of in een slachthuis wordt geruimd. Andere jaren worden kalveren ook wel geruimd, maar lang niet in de mate waarin dat nu het geval is.

"Voor zover wij weten houden de Nederlanders en ook de Belgen nog steeds vast aan het vrijwillige invoerverbod dat ze hebben ingevoerd nadat bij ingevoerde Britse kalveren runder-TBC is geconstateerd. Dat betekent dat er voor duizenden dieren eenvoudig geen markt is. We proberen wel zelf wat met de stierkalveren te doen maar dat kost allemaal tijd. Je hebt de benodigde stallen natuurlijk niet zo maar gebouwd. Bovendien is er toch nauwelijks vraag naar kalfsvlees. Op dit moment hebben de fokkers dus geen andere mogelijkheid dan de kalveren afschieten", zegt een woordvoerster van Holstein UK.

Het Britse plattelandsministerie Defra werkt volgens Holstein UK samen met de Nederlandse collega’s aan een ander testbeleid om uitvoer van Britse kalveren weer mogelijk te maken. "Maar dan heb je het over een overheidsmaatregel. Het invoerverbod is vrijwillig door de Nederlandse exporteurs en hun afnemers afgekondigd. Andere of betere controlemaatregelen betekenen nog niet dat ze nu onze kalveren opeens wel weer gaan accepteren."

Daar ziet het voorlopig niet naar uit. "Britse kalveren voldoen op dit moment niet aan de Nederlandse eisen van kwaliteit en veiligheid", zegt directeur Henny Swinkels van de VanDrieGroup. "Het Britse I&R-systeem is nog niet 100 procent op orde en controleerbaar. Zolang dit het geval is kunnen er geen kalveren geïmporteerd worden."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  c

  hoe krom is het, op een ander forum lees ik dat ze in een ander land maar ratten moeten gaan eten en hier word het goede vernietigd

 • no-profile-image

  gert

  gewoon gesekst sperma gebruiken ,dan krijg je geen stierkalveren

 • no-profile-image

  red de

  Maar Gert, dat betekent dat er vele mannelijk celletjes vernietigd moeten worden en dat vindt thieme niet goed, hoor ! Ook toekomstig leven is leven vind zij.

 • no-profile-image

  goede boer

  Zucht, alweer blijkt dat de Nederlandse boeren opgezadeld zitten met een derderangs vakpers.

 • no-profile-image

  melkboer

  Eens met onderstaande twee reacties. De (agrarische) media maakt meer kapot dan je lief is.

 • no-profile-image

  Gejo Boerkamp

  Oh Tjerk wat ben je dom....

 • no-profile-image

  riesiooo@planet.nl

  dan moeten ze de kalveren maar voor niets naar nederland sturen en als ze strak vet zijn en geslacht zijn een deel van de opbrengs op sturen naar de boer van wei het kalf was dan is alles op gelost dan zijn hier de stallen ook weer vol en het vlees wat er dan te veel is maar naar de arme lander dat hebben hen ook weer te eten dan is er geen honger meer

 • no-profile-image

  W Zandbergen

  Marianne Thieme zal voor de kelfjes moeten opkomen als ze de schijn van geloofwaardig te zijn ophouden. Marianne is nog steeds vrouw en blond, doorom worden de kalfjes in Engeland dood geschoten.

 • no-profile-image

  Karel

  Verkoopt het AD niet goed. Moet je zeker van de hoofdredacteur schreeuwende titels gebruiken om de aandacht op het blad te vestigen.
  Leuk imago opbouwend. Vergeet niet dat AD verkocht wordt aan agrariërs die trots zijn op hun vak. Buitenstaanders schrikken van deze schreeuwende teksten en wijzen naar de boeren. Zie je wel....
  Het is korte termijn schrijven en denken.
  Een positievere berichtgeving kan de sector ondersteunen. Lukt je dat niet, schrijf dan niets.

 • no-profile-image

  .

  Rob, laat je niet op de kast jagen. Deze malloot duikt bij ieder onderwerp op.
  Misschien moeten we hem eens vragen het verkeer te regelen bij een landbouwbeurs. En als ze dan van links naar rechts beginnen te rijden.......

 • no-profile-image

  gert

  de tbc van de das doet de kalveren de das om

 • no-profile-image

  jurgen

  nederland heeft zelf genoeg stierkalveren laten ze die rommel maar in het buitenland houden. mischien word onze kalverprijs dan ook nog eens wat beter

 • no-profile-image

  H

  Als die Britse boeren nu nog elkaar beginnen af te maken, gaan we helemaal de goed kant op. Als de helft van die boeren nu eens begint om in Engeland rechts te gaan rijden en de andere helft links, zijn we zo vanaf. handig of niet!

 • no-profile-image

  toonmechy@tiscali.nl

  Dat er in Engeland nog melkveehouders zijn verbaast me steeds meer. Ik weet niet anders dan dat de melkprijs het laagste van Europa is(volgens mij worden ze nergens zover uitgeknepen door de supermarken dan daar) en met de dierziektebestrijding is ook van alles mis als je nagaat wat er het laatste decenia allemaal gebeurd is. We mogen in Ned. dan nog niet klagen.

 • no-profile-image

  diezel

  nederland heeft genoeg kalveren ... laten ze die "troep" maar in het buitenland houden ... Nederland moet zijn eigen kalfsvlees maar op eten .. Nederland moet geen vaarzen meer exporteren ... Nederland kan zich zelf wel redden ... Buitenlanders willen niks meer uit nederland want hier is melkers koorts .. blaauw tong .. enz enz Wij zijn europa en afhankelijk van export ... dus pas op (ps volgens mij zijn de kalveren uit engeland beter af in nederland dan niet gevoerd worden omdat de melk zo duur is en dan als nog af geschoten worden in engeland)

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Kan Marianne Thieme deze kalfjes niet opvangen? Het is toch wel erg zielugh

 • no-profile-image

  Rindert Meindertsma

  Het word eens hoog tijd dat er een keer einde komt aan dat gesleep met levende vee. 1: voor de welzijn van de dieren is het niks 2: en wat die handelaren er een paar centen beter van worden bied bij lange na niet tegenop de risico van de dierziekten die ze meeslepen!!!!!!!!! Er is al meer dan genoeg vee in nederland!! Elke keer komen de boeren weer in het nieuws dat er weer vee geruimd moet worden, we kunnen wel betere reklame gebruiken!!

 • no-profile-image

  Rob

  H.OSS...........U MOEST ZICH DIEP SCHAMEN !!!! Blijkbaar heeft u nu alle geluk aan je zijde, maar denk eraan het kan keren !

 • no-profile-image

  .

  Karel 200% mee eens. Zo'n kop zou niet moeten mogen!

 • no-profile-image

  tjerk

  goede testcase voor de stelling van de DDB. door geen kalveren in te voeren moet de nuka prijs omhoog schieten, toch?

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.