Home

Achtergrond

Britse biologische markt stort in

Britse consumenten kopen bijna 20 procent minder biologische voedingswaren dan vorig jaar.

Gemiddeld wordt nu maandelijks voor zo’n 100 miljoen euro in dit segment omgezet, terwijl dat vorig jaar nog 125 miljoen per maand was. Dat blijkt uit cijfers die marktonderzoeker TNS heeft opgesteld op verzoek van dagblad The Guardian. Het onderzoek is gebaseerd op de aankopen van 25.000 huishoudens. De grootste daling doet zich voor bij biologische eieren (18 procent minder) maar ook zuivel, kip, fruit en groente kampen met lagere verkopen. Het nieuws is opmerkelijk, omdat tot voor kort het aanbod de vraag niet bijhield.

Algemeen wordt aangenomen dat de Brit door de moeilijkere economische omstandigheden de duurdere biologische producten links laat liggen. De voedselcrisis heeft bovendien de aandacht gevestigd op de voordelen van land- en arbeidsintensieve landbouwproductie.
"Het gebeurt over de hele linie. Biologische voeding is uiteindelijk iets dat je zou willen kopen, niet iets dat je perse moet kopen", aldus Charles Bourns, voorzitter van de sectie pluimvee bij de National Farmers Union.

De Soil Association, de organisatie voor de biologische voedingsindustrie, bevestigt dat veel leden lagere verkopen melden, al is het volgens de organisatie niet zo dramatisch als TNS berekent. In Nederland verklaart een woordvoerder dat marktleider Albert Heijn geen significante daling van de biologische afzet ziet. Ook handelsondernemingen Eosta en Udea zien vooralsnog geen dalende verkopen in Nederland en Duitsland.

Of registreer je om te kunnen reageren.