Home

Achtergrond

Britse besmet met runder-tbc

In het Britse graafschap Cornwall is een medewerkster van een veearts besmet geraakt met runder-tbc.

De Health Protection Agency (HPA) heeft intussen ook de dochter en de hond van de vrouw op besmetting getest. De Britse volksgezondheidsdienst laat echter met nadruk weten dat besmetting van dier op mens maar zelden voorkomt.

"Wij weten van dit nieuwe geval in Cornwall. Besmetting van mensen met deze vorm van tuberculose komt voor, zij het sporadisch. In de laatste tien jaar hebben we het in het hele land over dertig tot vijftig gevallen per jaar. Dat staat in geen verhouding tot het aantal gevallen van gewone tbc", zegt een woordvoerster van de HPA in Londen.

In veel gevallen gaat het om mensen die regelmatig in contact staan met dieren, vertelt zij. "Maar bij anderen is de oorzaak van de besmetting niet te achterhalen."

Uit de cijfers blijkt dat er geen duidelijk verband bestaat tussen de verdere verspreiding van runder-tbc in het Verenigd Koninkrijk en het aantal besmettingen van mensen.

"Cornwall, waar dit laatste geval is gemeld, behoort tot het zuidwesten van ons land waar veel runder-tbc voorkomt. Het aantal gevallen bij mensen schommelde hier jarenlang tussen de zes en acht gevallen per jaar. Vorig jaar waren er echter maar twee meldingen, terwijl de runder-tbc zich ook in deze regio verder heeft verspreid. Er lijkt dus geen verband te bestaan."

"Er is altijd een risico dat mensen die veel met dieren werken de ziekte kunnen oppikken maar dat komt in de praktijk maar zelden voor," aldus de woordvoerster.

Of registreer je om te kunnen reageren.