Home

Achtergrond 176 x bekeken

Breder dan wegpanorama

Het is een uitdaging van jewelste om in een dichtbevolkt en welvarend land als Nederland mooie landschappen te behouden.

De waarde van een weiland met houtwallen of oude bomen valt nauwelijks te kwantificeren, waardoor menigeen snel geneigd is de retorische vraag te stellen: wat heb ik er eigenlijk aan? Toch vindt het kabinet het van belang mooie landschappen te beschermen. En dat is terecht.

Het landschap heeft tal van functies. Dieren vinden er een onderkomen, mensen kunnen er recreëren en het ziet er doorgaans aantrekkelijker uit dan een kantorenpark of industrieterrein. Niet voor niets wil minister Jacqueline Cramer (Vrom) negen specifieke landschappen langs snelwegen extra beschermen. Met die invalshoek buit zij alle functies van het landschap optimaal uit.

Toch is dat geen juist criterium. De bescherming van een gebied moet plaatshebben op basis van de landschappelijke waarde ervan, en niet het toevallige feit dat er een snelweg doorheen loopt. Gelukkig hebben burgers betere ideeën, getuige de bijdragen op het internetforum op de website van het ministerie van landbouw.

Hopelijk raakt landbouwminister Gerda Verburg hierdoor geïnspireerd. Volgende maand komt zij met haar Agenda Landschap. Wil zij echt werk maken van de bescherming van het landschap, dan moet daar meer instaan dan enkel het symbolische snelwegpanorama.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.