Home

Achtergrond 207 x bekeken 1 reactie

Brazilië creëert fonds voor beschermen Amazone

De Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva heeft gisteren een internationaal fonds opgericht voor het beschermen van het regenwoud in het Amazonegebied.

De Braziliaanse regering wil met het fonds binnen een jaar 1 miljard dollar (640 miljoen euro) binnenhalen, aldus het staatspersbureau Agencia Brasil vandaag.

De Braziliaanse ontwikkelingsbank (BNDES) gaat het fonds beheren. Tijdens de presentatie van het plan liet Lula weten dat Brazilië zijn verplichtingen op het gebied van het milieu zal nakomen. Zonder namen te noemen leverde hij kritiek op "landen die hun verantwoordelijkheid niet nemen''.

Landen, bedrijven en non-gouvernementele organisaties (ngo's) kunnen voor het fonds doneren. De opbrengst is onder meer bestemd voor wetenschappelijk onderzoek en voor het ontwikkelen van een systeem voor de controle op illegale houtkap.

Lula benadrukte dat het Zuid-Amerikaanse land de soevereiniteit over de Amazone niet zal opgeven. Andere landen die geld geven, mogen zich niet met het Braziliaanse beleid voor het Amazonegebied bemoeien.

De Amazone is het grootste regenwoud ter wereld. Het heeft een oppervlakte van 6,6 miljoen vierkante kilometer en is verspreid over negen landen: Brazilië (65 procent), Colombia, Peru, Venezuela, Ecuador, Bolivia, Guyana, Suriname en Frans-Guyana.

Enkele maanden geleden erkende de Braziliaanse regering dat het land er maar niet in slaagt afdoende maatregelen te nemen tegen de vernietiging van het regenwoud in de Amazone. Tussen augustus 2007 en april 2008 is 5850 vierkante kilometer bos verloren gegaan.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    miltie

    elke Ha naar nieuwe natuur HSL en ontpoldering;dan wordt er 4,5 Ha regenwoud gekapt;wat gebeurt er met subsidie"saan milieu en natuur stichtingen ze verkwansellen de landbouw en het regenwoud ;;want natuurmonumenten bezit 100,000 Ha grond aan landbouw ontrokken;;dusdoor hun toedoening word er 450,000 Ha regenwoud gekapt;;met medewerking van ministerie L.N.V. [[verburg ]]waneer begrijp U het !! ?????

Of registreer je om te kunnen reageren.