Home

Achtergrond 15 reacties

Boertje pesten

‘Drugsdealers in de stad moeten aangepakt, maar niet onschuldige boerenkinderen die thuis op een trekker rijden.’ Een reactie op het rapport van de Arbeidsinspectie. Absurd!

Nee, nou wordt ie helemaal mooi. De Arbeidsinspectie stelde onlangst vast dat nogal wat kinderen op de eerste hulp belanden na een ongeval met een landbouwwerktuig. Veelal hadden de kinderen er op gezeten of mee gewerkt terwijl dat volgens de regels niet mag. In elk geval niet zonder toezicht.

Je zou toch denken dat boeren zich eens achter het oor krabben na zo’n bericht. Dat ze op zijn minst even nadenken over hun eigen situatie. Maar de reacties op het bericht, lijken er niet erg op. Er is bijvoorbeeld iemand die schrijft: door die lage melkprijs móeten wij onze kinderen wel mee laten werken op het bedrijf. Hoe zielig ben je als je alles, maar dan ook alles, terugbrengt tot die melkprijs?

Messentrekkers

Ook absurd vond ik de vergelijking met kinderen in de stad. Die moeten spelen tussen de auto’s, drugsdealers en messentrekkers. Daarbij vergeleken is een grote trekker een ongevaarlijk speeltje, dus laten de regelgevers zich eerst eens met de stad bezighouden. Daar zijn pas echte problemen. Maar nee, er moeten weer zo nodig boertjes gepest worden.

Niet te geloven. Hebben boeren die zo reageren oogkleppen op? Het is toch een feit dat die kinderen op de eerste hulp terechtkomen? Wat dat met boertje pesten te maken heeft, is me niet duidelijk. Wat kan er tegen zijn om te willen voorkomen dat er kinderen op de eerste hulp belanden?

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Willem

  Margreet komen er alleen kinderen van boeren op de EHBO? Ik zou graag het percentage weten. Het boerenerf is een bedrijfsterrein en je moet ontzettend goed op je kinderen passen. De meeste boerinnen zijn zich dat terdege bewust.
  De boeren in Nederland wordt een steeds kleinere groep, maar hebben in de loop der jaren al veel op hun brood gekregen. Stop met het boertje pesten ze zijn verantwoordelijk voor hun eigen kinderen, daar hebben ze de AID niet bij nodig. Er zijn veel te veel ambtenaren die de beroepsgroep menen in de gaten te moeten houden.

 • no-profile-image

  Jeroen

  @ Willem

  Snap dit stukje best van Magreet. Het is niet het pesten van de boeren. Het is poging om mensen hun ogen open te doen. En als daarbij een controle nodig is, dan is dat zo.

  Hoevaak is het niet kantboord? Zelf weet ik ook wel, hoe vaak ik geluk had of dat het net goed ging.

  Maar heb ook bedrijven en naasten gezien/gehoord waar het wel mis is gegaan. En daar mee leven voor die mensen is verre van leuk.

 • no-profile-image

  boer

  ben het helemaal met de vorige schrijver (jeroen) eens, Het boerenerf, etc. is bedrijfsterein, en daar horen geen kinderen bij. Hoe kun je als ouder een kind op een trekker van bv 150 pk laten zitten, terwijl hij of zij nauwlijks een fiets kan besturen !!

 • no-profile-image

  akkerbouwer

  De hele zaak rondom dit artikel van Margreet kun je herleiden tot de problematiek die te maken heeft met de opvolging van een boer en boerenbedrijf. Verplaats je zelf maar eens in de situatie of je wel of niet opvolger van een boerenbedrijf wilt worden. Je hoort dan echter wel te weten of je goed met trekker en machine om kunt gaan. En dan begint de schoen te wringen. Vanwege leerplicht en schoolkeuze zal een boer in spé rond de 16jarige leeftijd de keus moeten gaan maken of je, ja of nee, op een agrarische school de opleiding tot boer gaat volgen om opvolger te worden. Tot de 16jarige leeftijd is het echter niet toegestaan dat je een trekker plus landbouwmachine mag bedienen. Hoe zal een 16jarige dan ooit de keus kunnen maken wanneer hij/zij gaat kiezen voor een landbouwopleiding, terwijl hij/zij dan nog geen flauwe notie heeft of ze ooit in staat zullen zijn naar behoren een trekker of landbouwmachine te kunnen bedienen? Dat zal toch wel mee moeten wegen voor zo een keuze. Om dan toch enige ervaring met trekker en machine op te kunnen doen krijg je twee scenario`s.
  Het ene scenario is dat je als boer in spé verplicht bent één of twee schooljaren jaren te gaan doubleren. Om daarmee (volgens de wet) dan op 16jarige leeftijd de mogelijkheid te hebben om onder toezicht te beginnen om één of twee jaar ervaring op te doen met het bedienen van trekker en machine. In deze periode komt wel naar voren of het wel of niet lukt om trekker en machine goed te bedienen. En dan, na verloren gegaan schooljaren ,kun je pas op 17- of 18jarige leeftijd erachter komen of je vanwege de opgedane machine ervaring wel of niet voor een landbouwopleiding kunt kiezen om opvolger van een boerenbedrijf te worden.
  Het tweede scenario is dat je als boer in spé noodgedwongen bent om op jongere leeftijd dan 16 jaar, er op een of andere manier achter moet komen of je in staat bent om trekker of landbouwvoertuig naar behoren te kunnen bedienen. Om daarna bij het bereiken van de 16jarige leeftijd dat mee te kunnen laten wegen om te kunnen beoordelen of je een agrarische opleiding gaat volgen of niet.
  Als opvolger van een boerenbedrijf weet je dat goede omgang met trekker en machine belangrijk is. En dan wordt het voor een boer in spé een dilemma om binnen het kader van de Nederlandse wet op tijd de nodige ervaring met trekker en machine op te doen om te kunnen kiezen voor een agrarische opleiding ja of nee. Dat wordt sowieso schipperen.
  Verder kan opvolging ook doorgetrokken worden. Het is belangrijk voor een boer om er achter te komen of er na hem ook een opvolger klaar staat of niet. En dan liefst zou gauw mogelijk. De investeringen en ganse bedrijfvoering is er op gebaseerd of er wel of geen opvolging komt. Als je dan het landbouw beleid bekijkt en de zin en vooral de onzin over de landbouw in de Nederlandse media leest. Dan wordt opvolging van een boerenbedrijf in Nederland op allerlei manieren zwaar gehinderd zoniet onmogelijk gemaakt. En een boer met uitbreidingsplannen heeft het liefst dat buurman geen opvolger heeft. "Boertje pesten"in welke vorm dan ook draagt ook niet erg bij voor de motivatie van opvolgers. Willen we een volgende generatie boeren in Nederland hebben dan mag opvolging van een boerenbedrijf wel wat meer gekoesterd worden.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Wat een onzin verhaal van boer uit Friesland. Boeren is veel meer dan op je 16e weten of je wel of niet trekker kunt rijden. Als dat zo zou zijn, kan er ook geen enkele vrachtwagenchaufeur zijn. Kunnen pas na 18 jaar beslissen. Laat opvolgers in spe vooral eens verder kijken dan het eigen bedrijf en dan als ze ruim in de 20 zijn beslissen. Een landbouwbedrijf is een bedrijventerrein met alle gevaren van dien. Niet geschikt voor kinderen en vooral niet met de grote werktuigen van tegenwoordig. Geen terrein om voor je 16e eens uit te zoeken of je wel of niet in landbouw verder wilt. Er is nog genoeg tijd om daar over na te denken.

 • no-profile-image

  gait

  alles wat hier beneden staat klopt. De boerderij is een bedrijventerrein waar speciale attentie moet zijn op de aanwezigheid en hulp van kinderen. Maar dit weten alle agrarische ondernemers zelf wel. Dat is dus dat!!!

  Maar daarom hoeft er toch niet weer controle voor te komen op het boerenbedrijf. Want daar is naar mijn mening al genoeg van. Mensen weten zelf wel hoe ze op hun kinderen moeten letten. Mensen die dit niet genoeg doen komen er wel achter doordat het een keer mis gaat, en hopelijk zullen ze hierna hun lesje hebben geleerd.

 • no-profile-image

  Gemengd bedrijf

  Het heeft niks met boertje pesten te maken. Dit rapport van de Arbeidsinspectie heeft te maken dat de verwondingen op boerenbedrijven vele malen erger zijn dan ergens anders. Begrijpelijk natuurlijk met de mechanisatie waar mee gewerkt wordt.
  Natuurlijk willen knapen van 14-15 jaar niks liever dan op de trekker rijden, hier is ook niks mis mee, als het maar onder enige toezicht gebeurt en zonder dat er vriendjes mee op de trekker gaan. Ik vind dat de boer hier zelf verantwoordelijk voor is.

  @Margreet: De volgende keer misschien een iets positiever bericht plaatsen? Ook in de columns wordt in mijn ogen erg negatief gesproken, vooral over het onderwerp over de toekomstige generatie boeren. terwijl het boerenleven helemaal niet negatief is, en de toekomst er ook zeker niet negatief uitziet.

 • no-profile-image

  Karel

  Vaak wordt over de jeugd gezegd, dat ze lui zijn en alleen maar voor de televisie en/of computer hangen. Ik vind het zeer positief voor het kind als het op jonge leeftijd meewerkt op het ouderlijk bedrijf of van mijn part bij een buurman. Zelf heb ik vroeger ook mest gereden en stro geperst, al toen ik 12 was. Ik heb geleerd verantwoordelijkheid te dragen, zelfstandig te werken en heb de waarde van geld ontdekt. Iets waar ik vandaag de dag nog profijt van heb. (ik ben inmiddels 40). Natuurlijk moet er geprobeerd worden om de risico´s te beperken, maar we weten allemaal waar gehakt wordt vallen spaanders. Of te wel er kan altijd iets fout gaan. Dit weegt naar mijn mening echter niet op tegen de levenservaring die de jeugd opdoet als ze op jonge leeftijd meewerken. Als er gekeken wordt hoeveel kinderen op een bedrijf meewerken en welk percentage daarvan bij de eerste hulp terecht komt, denk ik dat het gevaar zeer klein is. Wij moeten onze jeugd leren met gevaren om te gaan en niet dood knuffelen

 • no-profile-image

  W.A.M. Noten

  In het onderzoek had men het over ongevallen op de boerderij,met trekkers en paarden.
  Laat ze eerst eens een onderscheid tussen die twee groepen maken, zodat de verongelukte of gewonden die op een paardenmanege van een paard vallen niet onder verongelukte of gewonden van een trekker vallen.

 • no-profile-image

  Karel

  Kinderen van zelfstandigen werken mee in wat voor bedrijf ook hun ouders hebben. Ze leren dat ze voor een beloning moeten werken. En daarmee leren ze dat niet alles zomaar uit de hemel komt vallen. Het vormt de kinderen en de interesse voor het bedrijf kan hiermee ontstaan, of er juist een afkeer in deze van het bedrijf ontstaat.
  Zo kan onder toezicht werk verantwoord werk verricht / geleerd worden.
  Helaas hebben kinderen van loontrekkenden deze mogelijkheid niet. Ze mogen pas op veel latere leeftijd een werkervaring op doen, en hebben daarmee een enorme achterstand. Hun energie gaat ergens anders in aangewend worden. Sport of als het niet goed verloopt in de straat of de computer. En de ouders hebben toezicht? Of niet.
  Kinderen laten werken onder toezicht is prima. Dat geldt ook voor het spelen. Ze ontsnappen weleens aan de aandacht, en dat kan gevolgen hebben. De economische noodzaak om de kinderen te laten werken, dat stadium hebben we toch al een eeuw achter de rug, evenals de kinderarbeid. Maar er is niks mee om kinderen te laten ruiken aan werk en dat zij voor deze lichte arbeid beloond krijgen. Het vormt hen. Wat dat betreft is de wet in deze te zwart wit. Het moet de excessen van kinderarbeid aanpakken maar niet het leerproces. De zelfstandigen laten daarom de kinderen wel werken in hun eigen bedrijf. Jammer dat kinderen van loontrekkenden dat moeten missen.

 • no-profile-image

  John

  er moet positieve aandacht aan gegeven worden. Kinderen moeten van de straat gehouden worden. Op de boerderij kunnen ze veel leren, inzicht in werk, in gevaren, en leren werken. Ze moeten gewoon vroeg beginnen, maar wel met verstand. Over het algemeen zijn deze jongeren ver voor op die jongeren die het niet doen. Bijna nooit criminaliteit, het worden de goede ouders in de toekomst. Voor de ouders zelf is het een disipline om het werk op een goede en veilige manier aan te leren. Terwijl ze op straat(straatkinderen) veel meer risico lopen. Voor jongeren die de kans hebben op de boerderij mee kunnen helpen is het de beste opvoeding. Dat de arbeidsinspectie, waarschuwt voor de gevaren is belangrijk, maar dan moet men op de drugsgebruikers het leger inzetten om ze daar van af te houden!

 • no-profile-image

  chris

  ik vind het ook weer boertje pesten
  warom?
  in mijn jeugd was trekkerrijden een ding
  wat ik graag dee
  als ik het niet mocht was het een straf
  en ongelukken kun je niet voorkomen
  kinderen zitten overal op of in
  maar de meeste boeren kinderen weten dat ze opmoeten letten
  een boerderij is immers een gevaarlijk
  maar ze worden door hun ouders ook altijd goed gewezen op de gevaren
  en kinderarbeid laat me niet lachen
  ieder boeren kind helpt graag mee
  het is voor de meesten zelfs een straf als ze niet mogen meehelpen
  en ook ben ik van mening dat kinderen in de stad gevaarlijker leven
  die kunnen immers niet anders dan de drukke straat op om te spelen

 • no-profile-image

  Jeroen

  Snap de reacties van sommige hieronder echt niet.
  Vergelijking met vroeger? Tegenwoordig zijn combinaties veel zwaarder en groter.

  Een kind en dat vergeten de meesten hier, onder de 16 moet je gewoon weren van trekker rijden. En zelfs vanaf 16 onder begeleiding (en dan is nog uit kijken)

  Zelf weet ik ook nog wel de situatie die mij gebeurde toen ik 16 was en net als velen hier, zullen ze kunnen zeggen dat ze geluk hebben gehad.

  En dan aanhalen dat ze goeie ouders worden, omdat ze vroeg mochten trekkerrijden?????? Laat me nu niet lachen.

  Maar onthoud wat je hier schrijft en denk en lees het eens terug als een bekende/naasten een ongeluk heeft gehad met een trekker... en misschien dat je dan begrijpt wat Magreet probeerd duidelijk te maken!

 • no-profile-image

  Karel

  Als reactie op Jeroen, buitenland:
  er gebeuren ook elk jaar ongelukken met oudere boeren en boerinnen, moeten wij hen ook verbieden om op het bedrijf te werken?
  Mijn mening is dat we niet alleen naar risico´w moeten kijken, maar ook de positieve kanten niet uit het oog mogen verliezen. En zoals vaker gezegd: risico´s zijn nooit honderd procent uit te sluiten, en dat weerhoudt ons ook niet van auto rijden.

 • no-profile-image

  jeroen

  Karel,

  Er zijn inderdaad oudere mensen, die ik liever niet op een trekker zou zien. Maar men durft vaak uit respect het niet hardop te zeggen.

  Het moet gewoon verantwoordelijk zijn en er is nu eenmaal geen wet voor elk persoon te maken, dus moeten ze een redelijke grens trekken.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.