Home

Achtergrond

'Biotechbeleid naar lidstaten'

Duitsland wil een groot deel van het beleid rondom agrarische biotechnologie terughalen naar de afzonderlijke lidstaten van de EU.

De Europese Unie moet alleen nog maar oordelen over de toelating en import van genetisch veranderde planten en producten, de lidstaten over de teelt van transgene gewassen.

De Duitse landbouwminister Horst Seehofer zegt dat in de Frankfurter Allgemeine Zeitung. De bewindsman wil dat de door hem voorgestelde nieuwe regels rond renationaliseren het mogelijk maken dat regio’s zich biotechnologievrij kunnen verklaren. Nu doen bestuurders van gebieden in Europa dat ook wel, maar dat is eigenlijk illegaal.

Dat laatste is Seehofer een doorn in het oog: hij mist eenduidigheid in het EU-biotechnologiebeleid. Zo zijn er lidstaten die weigeren in de EU voor de teelt toegelaten transgeen gewassen toe te staan. Brussel slaagt er niet in dat aan te pakken, tot ergernis van Seehofer.

De Duitse landbouwminister denkt dat zijn voorstel niet te veel indruist tegen de regels van een vrije EU-markt. Volgens hem gaat dat alleen op voor zaad. Met het oog daarop stelt hij een andere wijziging in het Europees beleid voor: de toelating van nieuwe gewassen moet los komen te staan van de politiek. Seehofer wil daarom dat de Europese Commissie en de ministers zich niet meer over een toelating uitspreken, maar uitsluitend wetenschappers op basis van criteria van voedselgentschap Efsa.

EU-voorzitter Frankrijk heeft een discussie over het biotechologiebeleid aangekondigd. De Fransen lijken echter de toelatingsprocedure te willen verzwaren.

Of registreer je om te kunnen reageren.