Home

Achtergrond 3 reacties

'Biologisch bedrijf meer betalen voor natuurbeheer'

Biologische bedrijven zouden meer betaald moeten krijgen voor natuur- en landschapsbeheer.

Met nader uit te werken criteria kan worden aangetoond dat biologische bedrijven meer bijdragen aan bodem- en waterkwaliteit.

Dat concludeert onderzoeksinstituut Alterra in een eerste verkenning over de rol die de biologische landbouw kan spelen in natuur- en landschapsbeheer. Het rapport is geschreven in opdracht van het ministerie van LNV.

Veel biologische boeren kiezen nu niet voor deelname aan de Subsidieregeling Agrarisch Natuurbeheer, omdat de beloning volgens hen te laag is; ze ontvangen eenzelfde bedrag als gangbare boeren, terwijl ze vaak het gevoel hebben dat ze meer bijdragen.

Alterra heeft normen ontwikkeld om dat aan te tonen, zoals: een regelmatige vruchtwisseling; het onderhouden van streekeigen landschapselementen op minimaal 5 procent van het areaal; het landschappelijk aantrekkelijk inrichten van minimaal 40 procent van het erfoppervlak.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  J bakkers

  Onzin, gangbare bedrijven kunnen dat net zo goed als biologische. dus geen onderschied maken

 • no-profile-image

  Johan

  ik voel ook wel een wat...
  maar dit zou discriminatie zijn van de gangbare boer

 • no-profile-image

  Marcel

  Weer zo'n onderzoek waar de uitkomst al van bekend was voor dat de onderzoekers ermee begonnen?? Wie betaald bepaald en met al die linkse ambtenaren weet je van te voren wat er uit moet komen!

Of registreer je om te kunnen reageren.