Home

Achtergrond 3 reacties

Biofuel? Bioshit!

,,Het stimuleren van bio-brandstoffen leidt niet tot duurdere diervoeders”. Is dat wel zo???

Vanuit mijn simpele boerenverstand wil ik de hype rondom biobrandstoffen aan de kaak stellen. Volgens de experts van de EU zijn die dé redding voor de landbouw. Immers, de vraag naar granen en oliehoudende zaden neemt enorm toe, met als gevolg een prijsopdrijvend effect. Klinkt logisch. De experts van de EU vertellen ook dat dit alles NIET zal leiden tot een kostprijsverhoging van de diervoeders. Immers, er komen zó veel bijproducten vrij die goedkoop richting de diervoeding kunnen worden afgezet. Klinkt logisch. Toch? Amehoela! Met mijn boerenverstand zeg ik: gezwets in de ruimte. Want in de huidige varkensrantsoenen zit minimaal 60 procent graan. Het bijproduct uit de ethanolproductie is een eiwitrijk product, dat om verschillende redenen slechts maximaal voor 15 procent in het varkensrantsoen kan. Oeps, een gat van 45 procent. Beste EU-politici, waar halen we die 45 procent straks vandaan? Dat is toch nog steeds mais en tarwe, en die is flink duurder geworden omdat de vraag enorm is toegenomen! Hoezo wordt de kostprijs dan niet hoger?

Ernstige twijfels

Verder heb ik ernstige twijfels of de omzetting van tarwe en/of mais in brandstof überhaupt veel positiefs voor het milieu oplevert. Daar zijn vele redenen voor en er zijn diverse wetenschappelijke publicaties over verschenen. Één reden wil ik toelichten, want over dat aspect heb ik toevallig wat meer kennis: de bijproducten.

Natte bijproducten

Bij de productie van ethanol komen zeer veel natte bijproducten vrij (het is immers een nat proces). De stelregel is ruwweg: de hoeveelheid bio-ethanol is gelijk aan de hoeveelheid nat bijproduct. Dat gaat dus om gigantische hoeveelheden. De markt voor natte bijproducten is te beperkt, en daardoor gaan diverse ethanolfabrieken deze bijproducten indrogen. Wat zegt u? Ja, indrogen. Dit kost ongelooflijk veel gas en/of olie, en daar hadden we juist een gebrek aan! Waanzinnig.

Varkensmest superbiologisch product

Burgers en boeren worden (on)bewust maar half voorgelicht. Bio is hot, en Bio is goed. Toch? En de boerenstandsorganisaties kunnen/willen geen tegengas geven, want ze hebben zowel akkerbouwers als varkens- en pluimveehouders in hun geledingen. De akkerbouwer is blij want krijgt een hogere prijs. De varkenshouder is niet blij, want betaald meer voor z’n voer. Wellicht moeten de varkenshouders zich eens gaan roeren. Roeren in de mest. Dat varken van ons poept elke dag 3 liter goud uit z’n kont... Want hoe groter de vraag naar graan, hoe meer grond er wereldwijd moet worden bemest, hoe meer kunstmest er nodig is en hoe duurder dat spulletje wordt. En die kunstmest is een milieuvervuilend en energieverslindend proces! Terwijl de varkensboeren worden verguist om hun varkensmest. Non-de-ju, dat is een super-biologisch product. Misschien moeten we mest vanaf nu “bio-shit” gaan noemen. Immers alles wat bio is, is goed.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Nietje

  Heeee, duidelijke (boeren)-taal!!
  Nu dit bericht nog even met nog meer extra informatie doorsturen aan o.a. de Telegraaf (zo groen als gras) - Trouw - De Pers - ANP - NOS - RTL - NRC en we kunnen nog wel even door gaan.

  Maar wellicht wordt dit daar weer niet geplaatst. We moeten immers af van die boeren in Nederland. We kunnen immers alles uit andere landen goedkopen binnen halen! Wacht maar af tot het economisch nog slechter gaat en er misschien weer sprake is van een koude oorlog en misschien wel zelfs echt oorlog (zijn we niet zo gek ver van af volgens mij), je weet niet hoe snel de gemiddelde burger inclusief alle groene jongens die ons nu het leven zuur maken weer de weg vinden naar het boeren erf.
  Want in oorlogstijd geef je je voedsel eerst aan je eigen volk en pas daarna verkoop je het voor heel veel geld aan een land dat er om smeekt.

  Laten we wakker worden met zijn allen.
  Stuur dit bericht toch maar eens lekker door naar de grote kranten in Nederland.
  Succes

 • no-profile-image

  sloeber

  Ik neem aan dat Ronald Scholten varkensboer is. Zo op het eerste oog is zijn reactie logisch. Er zijn echter een paar zaken die hij niet noemt. Het graan waarmee hij z'n varkens voert zat al zo'n 30 jaar in een neergaande prijsspiraal. De prijs was op een dermate laag niveau beland dat niemand er meer rendabel voor kon telen, daarom kregen we ter compensatie de hectaretoeslag. Het voer waarmee de varkens gevoerd worden is dus alleen zo laag geweest door de subsidie. Nu is de situatie wat meer in balans, en ja dat doet even pijn voordat ook de varkensvleesprijzen meegaan. Ik begrijp dus eigenlijk niet waarom er dan zo tegen de ethanol aangeschopt moet worden. Is het dan verstandig om jaarlijks duizende miljarden oliedollars naar allerlei niet democratische landen over te maken? De gevolgen daarvan gaan we nog wel merken, maar dan is het te laat.

 • no-profile-image

  Jan

  Ik zal het maar netjes houden,
  " Ronald wordt niet gehinderd door enige kennis op het gebied van biobrandstoffen"
  Probeer niet de wijsneus uit te hangen, en beperk je collums tot zaken waar je misschien wel verstand van hebt.

Of registreer je om te kunnen reageren.