Home

Achtergrond 179 x bekeken

Bernanke: economische storm nog niet gaan liggen

De economische storm die vorig jaar opstak, is nog niet gaan liggen en heeft geleid tot een van meest uitdagende economische omstandigheden sinds heugenis.

Dat zei de voorzitter van het Amerikaanse stelsel van centrale banken Federal Reserve, Ben Bernanke, vandaag op een jaarlijks symposium.

Volgens Bernanke blijven de economische omstandigheden nog zwak door de oplopende werkloosheid en de hoge inflatiedruk. Bernanke is van mening dat de inflatievooruitzichten ,,hoogst onzeker'' zijn. Wel verwacht hij dat door de afzwakkende economie en de recente daling van de grondstoffenprijzen de inflatie later dit jaar en volgend jaar weer zal afzwakken. De inflatie in de Verenigde Staten kwam in juli uit op 5,6 procent, het hoogste niveau sinds 1991.

Bernanke zei verder op het symposium in Jackson Hole, Wyoming, dat de Fed op drie fronten heeft geprobeerd de economische stabiliteit te bewaren. Dat deed de Fed door de rente laag te houden om zo een economische ineenstorting te voorkomen, door extra liquiditeit aan de banken beschikbaar te stellen wegens de krapte op de kredietmarkten en de regelgeving aan te passen om zo een herhaling van de hypotheekcrisis te voorkomen, aldus Bernanke.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.