Home

Achtergrond

Bemiddelaars lanceren vredesplan voor Georgië

Europese bemiddelaars willen via een vierstappenplan vrede voor Georgië bereiken.

Minister van Buitenlandse Zaken Bernard Kouchner van EU-voorzitter Frankrijk en zijn Finse ambtgenoot Alexander Stubb, die namens de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) optreedt, kwamen in de nacht van zondag op maandag met een voorstel hiertoe.

De twee deden dit na overleg met de Georgische president Michail Saakasjvili. Ze stelden dat allereerst een gevechtspauze in acht moet worden genomen. De tweede fase is het verzorgen van de gewonden. Fase drie is het terugtrekken van troepen door zowel Rusland en Georgië. Kouchner wil dat waarnemers toezien op het terughalen van de militairen. De vierde fase is het beginnen van onderhandelingen.
Kouchner reist naar verwachting maandag naar Moskou om daar over de crisis in Georgië te praten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.