Home

Achtergrond 365 x bekeken

Belgische groenteproductie krimpt

De Belgische teelt van groente in de vollegrond en in kassen krimpt.

Dat blijkt uit de voorlopige resultaten van de landbouwenquète van FOD Economie, het Belgische bureau voor de statistiek. De vollegrondsgroente (inclusief aardbeien) komt dit jaar naar schatting uit op 38.697 hectares, 1 procent minder dan in 2007. De productie kromp de laatste vijf jaar met uitzondering van 2006, blijkt uit het historische overzicht van de statistische dienst.

Ook bij de teelt onder glas is een krimp zichtbaar. De teelt zakte 1,7 procent. De dienst splitste de glasteelten niet verder uit. Ook hier is de laatste vijf jaar een krimp zichtbaar. Uit gegevens tot 2005 blijkt dat de tomatenteelt het belangrijkste product is met ruim 500 hectares. De slateelt bedraagt ongeveer 250 hectare en paprika werd in 2005 geteeld op 95 hectare. De sla- en paprikateelt groeide in de periode 2000 tot 2005.

Recent werd bekend dat Belgische glastuinders in Nederland hun bedrijf opstarten. Vier Belgische tuinders, lid van telersvereniging Greenpartners, zetten samen 20 hectare vleestomaten, 20 hectare trostomaten en 12 hectare paprika’s neer in het glastuinbouwgebied bij Terneuzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.