Home

Achtergrond 197 x bekeken 2 reacties

Beleggen in vlees

Ze zullen ongetwijfeld weer aan de deur kloppen: critici die ABN Amro hekelen nu de bank Nederlandse beleggers de kans biedt te speculeren op prijzen van Amerikaanse koeien en varkens.

Met name in politiek Den Haag is het bon ton om dit soort zaken te veroordelen. In het kader van de sterke stijging van de prijzen van agrarische producten en toenemende schaarste zou het onverantwoord zijn te speculeren op die prijsschommelingen. De critici veronderstellen dat dit handelen een prijsopdrijvend effect heeft en de gespannen marktsituatie dus verergert, ten koste van en over de rug van de (arme) boer. Enig effect is niet uit te sluiten, maar dat zal marginaal zijn.

Agrarische producten zijn onderdeel van een economisch systeem. Daar horen ook termijncontracten bij, net andere vormen van financiële handel. Daar is niet nieuws aan, wel dat steeds meer agrarische producten bij deze financiële markten worden betrokken. Daar is niets mis mee. Sterker, het kan ook kansen bieden aan boeren en tuinders. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de nieuwste ontwikkelingen op dit gebied in de zuivel.

De beleggingsmogelijkheid die ABN Amro in vlees biedt, is klein en is als niche bedoeld voor een heel specifieke groep Nederlandse beleggers. De bank doet daarmee een goede zet. Ook de politieke critici zullen dat uiteindelijk moeten inzien.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

  • no-profile-image

    pete

    Get zou verboden moeten worden om agrarische produkten op termijnmarkten te verhandelen. De landbouwproduktie is een proces wat als het eenmaal niet a la minuut stopgezet kan worden als het niet rendabel is. Zodoende heeft de boer weinig controle over prijzen op de korte termijn, waar de termijnhandel dan vlug grote winsten maakt. Dit drijft de consumentenprijzen wel op maar de landbouw kan dan nog steeds verliezen lijden. En dan vind men het gek dat de boeren klagen.

  • no-profile-image

    money

    Weer zo iemand die niet weet hoe de termijnmarkt werkt. Termijnmarkten zijn zeer interesant voer boeren om hun risicos af te dekken. Een boer weet van te voren waar hij/zij aan toe is en kan zo , indien nodig, een sprong investering doen en zich klaar stomen voor de toekomst. En als je niet weet hoe de termijnmarkt werkt, dan doe je het gewoon niet, maar zit niet te zeuren dat de boer verlies maakt, daar kan een termijnmarkt niets aan doen. De reden dat er verlies gemaakt wordt is heel simpel te verklaren, overproductie en hoge kosten. Er is te veel melk, dus lage prijs en er is een tekort aan varkensvlees, dus hoge prijs. Tekort aan grondstoffen , dus hoge prijs. Basisregel in de economie.

Of registreer je om te kunnen reageren.