Home

Achtergrond 403 x bekeken

Bedrijfsopvolgersregeling Campina zet vermogen vast

Elke coöperatie heeft zijn regelingen om leden en hun kapitaal te binden. Met de ophanden zijnde fusie van Friesland Foods en Campina komen er ook veranderingen voor de Campina-leden. Zij raken dan de bedrijfsopvolgersregeling kwijt. Tot die tijd krijgen bedrijfsopvolgers een bonus op hun geleverde melk als zij lid worden. ABAB-info waarschuwt dat ondernemers hiermee het ledenkapitaal van de familie wel vastzetten.

Voordeel
De bedrijfsopvolgersregeling is een startersregeling voor zoons en dochters van leden. Zodra ze lid worden van Campina, ontvangen ze €0,68 per 100 kilo (vorig jaar geleverde) melk. Wie nog voor de fusie deelneemt, profiteert dus direct van een aantrekkelijk bedrag. Als de familie 600.000 kilo melk levert en de opvolger neemt de helft over, dan wordt de premie ongeveer €2.040.

Vermogen vastgezet
Voor de fusie deelnemen heeft echter ook nadelen. Na de fusie worden de ledenbe¬wijzen namelijk automatisch omgezet in ledencertificaten. Deze certificaten veranderen op een willekeurig later moment in ledenobligaties ‘vast’. Leden¬certificaten en obligaties ‘vast’ zijn niet verhandelbaar. Het vermogen in de nieu¬we coöperatie wordt dus vastgezet. De ledenobligaties ‘vast’ veranderen pas in ledenobligaties ‘vrij’, als de ondernemers hun bedrijf of het lidmaatschap bij Friesland Campina beëindigen.

Kiezen
Wie voor een bedrijfsopvolging staat, moet zorgvuldig kiezen. Wie voor de fusie nog wil profiteren van de startersregeling, zet wel zijn vermogen in de coöperatie vast. Wie niet deelneemt, kan zijn vermogen na de fusie (en na de bedrijfsoverdracht) wel vrij laten uitbetalen. Kiezen kan nog tot 31 december 2008, het moment van de geplande fusie. Verdere informatie is merkwaardig genoeg niet te vinden op de sites van Campina, maar wel op die van ABAB accountants, belastingadviseurs en juristen.

Lees ook Zoekresultaten op Agrocount.nl met trefwoord ‘Campina’

Meer informatie ABAB.nl: bedrijfsopvolgersregeling Campina

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.