Home

Achtergrond 4 reacties

Banken trekken teugels strakker aan

Rabobank, ABN Amro en ING bank trekken de teugels strakker aan bij het verstrekken van krediet aan bloemisterijbedrijven.

De hoge gasprijs en stijgende grondstofkosten nopen de banken hun financieringsnormen strenger te hanteren.

Zo stelt Rabobank dat telers in staat moeten zijn hun gas in te kopen voor 45 cent per kuub. "Kun je dat niet, dan maakt een financieringsaanvraag bij ons weinig kans", aldus afdelingsdirecteur Akker- en Tuinbouw Dick Oosthoek.

Ook ABN Amro is voorzichtiger bij het verstrekken van krediet, zegt sectormanager Tuinbouw Bernd Feenstra. "Financieringsaanvragen van telers die nu nog willen investeren in een WKK, zullen wij bijvoorbeeld kritischer bekijken. Zo’n investering moet leiden tot een besparing op de energiekosten en uiteindelijk ook tot een rendabele exploitatie."

Bij de beoordeling van financieringsaanvragen draait het volgens ING Bank in het huidige zware weer waarin de sector verkeert, slechts om één vraag: hoeveel marge kan een teler maken? "Tuinders maken nu veel kosten, maar kunnen zij daar over vijf tot acht jaar voldoende compenserende opbrengsten tegenover stellen?", aldus branchemanager Tuinbouw Kees van Beek.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melkveehouder

  De banken laten je in de kou staan

 • no-profile-image

  Cornelis

  De banken hebben groot gelijk !!! Het klinkt heel hard maar ze kunnen sommige plannen beter afwijzen.Het te lichtzinnig financieren is vaak op termijn een ramp voor de teler. Je werkt je 20 of 30 jaar kapot en vaak zie je dan ze eindigen met niets.Geen prive kapitaal geen pensioen .Als je geluk hebt geen schuld.Ik weet waarover ik het heb.Twee buurman tuinders zijn zo terecht gekomen en ik zelf heb maar ternauwernood ingezien dat dat niet de bedoeling is.Telers moeten soms tegen zich zelf in bescherming worden genomen.Ze willen zo graag...

 • no-profile-image

  Failliet

  Heb hier lang over nagedacht (om te reageren) maar na het lezen van de reactie van Cornelis, Poederoijen Hierbij mijn (Ons ) vehaal :Hebben in 13 jaar tijd in het Westland een kwekerij op gebouwt We zijn op dat moment nog vrij jong eind 30 en hebben na de verkoop een eigen vermogen van ruim 1 miljoen euro We besluiten te verkassen ""Nog een maal flink het diepe in" De financiering Was een AB C,tje aldus De BANK Het viel tegen stijgende energie kosten en tegenvallende opbrengsten ( Het technisch resultaat was een 10+ ) na 2 jaar was ik met de BANK bij Z met als resultaat een persoonlijk Failisement Toch maar een doorstart gemaakt en redelijke jaren gedraaid een Akkoord aangeboden (Daarna zijn we alleen maar voor ons zelf gaan zorgen ) We zijn nu gestopt ,het bedrijf verkocht Mijn Vrouw en Ik hebben nu 2 pracht banen bij de Overheid met prima secundaire arbeidsvoorwaarden Daarnaast een Zee van vrije tijd Het moraal van mijn verhaal is HOE GEK ben je en HOE GEK KRIJGEN ZE JE
  (( Ik wens al mijn ex collega,s sterkte en zeer Wijze besluiten))

 • no-profile-image

  DJ

  Banken: Als de zon schijnt geven ze je een paraplu, op het moment dat het gaat regenen, pakken ze je hem af.

Of registreer je om te kunnen reageren.