Home

Achtergrond 198 x bekeken

Bacterieziekten grootste oorzaak afkeuring pootgoed

De keuringsdienst NAK heeft landelijk 2,2 procent van de percelen afgekeurd en 17,6 procent in klasse verlaagd.

Volgens de NAK is 53 procent van de percelen afgekeurd of verlaagd vanwege bacterieziek. Van alle pootgoedpercelen is 8 procent afgekeurd of verlaagd door de aanwezigheid van zowel virus- als bacterieziekten. Virusziekten zijn voor 28 procent de oorzaak.

Daarvan betreft 10 procent primair virusziek. De NAK noemt het opvallend dat primair virusziek vooral voorkomt in het Noorden. Op de Noordelijke Klei is 16 procent van de percelen in klasse verlaagd of afgekeurd vanwege primair virus. Op het Noordelijke zand is dat 19 procent.

Het pootgoed is voor ongeveer 83 procent doodgespoten. De NAK raadt telers aan goed te letten op hergroei. ”Hergroei is zeer gevaarlijk voor alsnog een late besmetting met virusziekten.”

Of registreer je om te kunnen reageren.