Home

Achtergrond 224 x bekeken

BSE-test aan slachtlijn nabij

De eerste test om snel aan de slachtlijn BSE in rundvlees uit te sluiten, is aanstaande.

Amerikaanse wetenschappers hebben zo’n methode ontwikkeld, waarbij gebruik wordt gemaakt van fluorescentie. In het kader van BSE-maatregelen wordt specifiek risico materiaal (SRM) uit karkassen verwijderd. Of daarbij restjes van weefspel of botsplinters achterblijven, is nu alleen met laboratoriummethoden vast te stellen. Dat kan dus niet aan de slachtlijn, wat kosten en tijdverlies met zich meebrengt.
De wetenschappers van het Amerikaanse ministerie van landbouw en de Universiteit van Iowa hebben een bestaande test verder ontwikkeld. Met behulp van fluorescentie is zo besmetting van vlees met ontlasting in de slachterij vast te stellen. Deze methode wordt in Frankrijk en de VS toegepast.

Om SRM te kunnen ontdekken, hebben de Amerikanen gebruik gemaakt van het feit dat celweefsel van het zenuwstelsel de stof lipofuscin bevat, die fluoresceert als deze wordt blootgesteld aan licht. Zelfs zeer kleine deeltjes van het ruggenmerg werden zo opgespoord in spieren, vet en wervels. Ze willen nu een prototype van de test voor gebruik in slachterijen ontwikkelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.